Video: 'Afghaanse markt heeft potentie'

Staatssecretaris Heemskerk ziet kansen voor handel met Afghanistan. Dat zei hij op 10 juni 2008 tijdens een ontmoeting met de Afghaanse president Karzai in Scheveningen.

Karzai is in Nederland voor een tweedaags bezoek. In zijn kielzog reizen ongeveer 55 bedrijven mee die op zoek zijn naar Nederlandse partners. Nederland werkt nu al samen met Afghanen op het gebied van de bouw, dienstverlening en landbouw.
Een goed voorbeeld van samenwerking is het bedrijf Bokkers Trading uit Barneveld. Dat leidt Afghanen op in hoe ze op een efficiënte manier hun productieproces kunnen regelen.

Distributiecentrum

Het kabinet ondersteunt de samenwerking met Afghanen. Zo wordt er met financiële steun van onder meer de EVD een distributiecentrum in Kabul gebouwd voor verspreiding van Nederlandse goederen. Ook worden daar lokale producten klaargemaakt voor de Europese markt.
Heemskerk: 'Dit is pas het begin. We zijn hier bij elkaar om bedrijven uit Nederland en Afghanistan bij elkaar te brengen. Er is potentie voor een diepe economische relatie.'