Gouden envelop

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 10 januari 2008 te den Haag bij het in ontvangst nemen van de Gouden Envelop.

“… and the winner is: …”

De vraag was natuurlijk niet, wie de gouden envelop zou winnen voor de Beste Belastingmaatregel. Wij hebben bij het ministerie van Financiën immers het monopolie op het bedenken van belastingmaatregelen. Ik weet niet of u van de Gouden Envelop een traditie gaat maken, maar zeker weten dat je ieder jaar in januari een prijs wint is toch een oppepper voor de rest van mijn ambtsperiode.

Wel was ik benieuwd welke maatregel het zou zijn.

En ik ben blij met dit initiatief. Ik ben blij dat er enthousiasme bestaat bij de fiscale beroepsgroep over de belastingmaatregelen die gerealiseerd zijn.

De stemming ging over belastingmaatregelen die in 2007 van kracht werden.

De winnende maatregel (derde schijf VPB van 29,6% naar 25,%) heeft afgetekend gewonnen met meer dan de helft van de stemmen. Ook daarmee ben ik heel gelukkig.

Een lagere winstbelasting betekent een stimulans voor de Nederlandse economie. Het is goed voor ondernemend Nederland.

Het bevorderen van ondernemerschap heb ik bij mijn aantreden als een van mijn prioriteiten genoemd. Ik beschouw deze prijs dan ook als een steuntje in de rug!

Zoals u ongetwijfeld weet bevat het Belastingplan 2008 een verdere stimulans. Doordat we de bovengrens van de eerste en de tweede schijf hebben verhoogd, en het tarief van de tweede schijf met een half procent hebben verlaagd.

Die maatregel kunt u dus alvast nomineren voor de Gouden Envelop van 2008.

Ik dank u dus hartelijk dat u naar Den Haag heeft willen komen om mij de envelop te overhandigen.

Tot volgend jaar!