Het afscheid van de directeur Domeinen Willem Groothuis

Toespraak van staatssecretaris Jan Kees de Jager op 11 december 2007 bij het afscheid van de directeur Domeinen Willem Groothuis.

Beste Willem,

Je wilde het liefst geen toespraken. Daar hou je niet van. Je staat liever op de achtergrond, zonder gedoe. Maar ik ben bang dat een beetje gedoe er vandaag bij hoort.

Als je het goed vind, ga ik toch een heel kort toespraakje houden.

Willem,
Wij kennen elkaar nog niet zo lang. Maar in die korte tijd heb je wel indruk op mij gemaakt.

Ik heb recent zelf meegemaakt dat je een uitstekende hoeder van de belangen van de Nederlandse belastingbetaler bent.
In verhitte discussies met mede-overheden, die voor weinig geld staatseigendommen wilden verwerven, zag ik hoe jij een oase van rust en vastberadenheid bleef. Géén spelletjes om via Domeinen oneigenlijke doelen na te streven.
Het ging om gemeenschapsgeld. En de zakelijke belangen stonden dus voorop.

Tegelijkertijd was je enorm betrokken bij het culturele en ook ecologische erfgoed waarvoor je verantwoordelijkheid droeg. Je wist het financiële belang van de staat te verbinden met het culturele of landschappelijke belang. Dat is Willem Groothuis.

De overdracht van het natuurbeheer op Schiermonnikoog aan Natuurmonumenten en je inzet voor het VOC erfgoed, laten zien hoe je deze belangen met elkaar verbond. Je ging een stap verder dan misschien gebruikelijk was of verwacht werd. En daarmee bracht je iets tot stand.

Het Kroondomein Het Loo is, dankzij jouw inzet om niet alleen financiële resultaten tot stand te brengen, maar ook iets waardevols in de overdrachtelijke betekenis, geworden tot wat het nu is.

Je bent een erudiet mens. Je persoonlijke belangstelling voor kunst, cultuur en verzamelen kon je denk ik voor een groot deel ook kwijt in het werk voor Domeinen. Je was in staat om je persoonlijke belangstelling en professionele verantwoordelijkheid bij elkaar te brengen. Een innerlijke motivatie. Mét je gerichtheid op samenwerking, die daarbij komt, is het eigenlijk logisch dat je zo evenwichtig en effectief functioneerde.

Daarom was je bij Domeinen de juiste man op de juiste plaats. Zowel vanuit het perspectief van de organisatie, als, denk ik ook vanuit je persoonlijke perspectief.

Beste Willem,

Je hebt een evenwicht gevonden tussen zakelijke belangen enerzijds en de belangen van cultuur en natuur anderzijds.

Zo heb je een belangrijke bijdrage geleverd aan het beheer van staatseigendommen. Je werk heeft voor de samenleving een bijzondere waarde gehad.

Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Daarom:
- heeft het Hare Majesteit behaagd, je te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het is de eerste keer dat ik die woorden tegen iemand zeg. Ik ben trots dat jij dat bent.

Graag wil ik je de versierselen die daarbij horen opspelden.