ondertekening van de overeenkomst tussen Domeinen, DLG en Fortis

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 6 december 2007 te bij de ondertekening van de overeenkomst tussen Domeinen, DLG en Fortis in de polder Jannezand.

Dames en heren,

De transactie die vandaag plaatsvindt, betekent het sluitstuk van een langlopend proces. Vandaag is de grootschalige verkoop van agrarische domeinen afgerond. De dienst Domeinen heeft in 4 jaar tijd 30.000 hectare verkocht. En daarmee is een opbrengst gerealiseerd van 700 miljoen euro.

Deze grondruil laat de goede samenwerking tussen Domeinen en de Dienst Landelijk Gebied zien. Domeinen draagt 1395 hectare over aan de DLG, die deze grond over draagt aan Fortis. In ruil daarvoor krijgt DLG grond van Fortis.

Ik ben heel blij met deze samenwerking, en ik wil mevrouw Verburg daarvoor graag dank zeggen.

Mevrouw Verburg en ik hebben beide een agrarische achtergrond. Mevrouw Verburg is dochter van een veehouder ik ben zoon van een fruitteler. De polder Jannezand, waar we nu zijn, is zo’n typische omgeving waar wij ons thuis voelen, toch?

We hadden eerst, bij goed weer, per shovel de overdracht geregeld. Ik had wel eens zo’n ding willen besturen. Maar we doen het nu door zand in zakken te scheppen.

Dames en heren,

Dit is een transactie die het verdient even bij stil te staan. Het is goed dat we dat doen. Door samen op te trekken met de DLG hebben we zowel onze financiële doelstellingen als onze beleidsmatige doelstellingen kunnen realiseren. Dat is een geweldig resultaat. Een woord van dank aan DLG, aan Fortis en de provincie Brabant is op zijn plaats.

Dank u wel.