Opening eerste kerosinedampverwerkingsinstallatie

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

De luchtvaart is een wereld met veel gezichten. Later deze middag bezoek ik het Aviodrome, die een prachtige Lockheed Constellation helemaal heeft opgeknapt. Voor de jongere generaties is het echt mooi om te zien hoe luchtvaart er vroeger uitzag. Hier op Schiphol zijn we bij elkaar, zou je kunnen zeggen, om te laten zien hoe de toekomst van luchtvaart er uit gaat zien. Want met de kerosinedampverwerkingsinstallatie heeft u een wereldprimeur in handen, die nog wel eens heel groot kan worden.

Schiphol en de KLM zijn belangrijke assets voor de Nederlandse economie. Functie van Schiphol: Nederland internationaal bereikbaar houden, zonder daarbij het milieu, veiligheid en leefbaarheid uit het oog te verliezen. Die randvoorwaarden winnen in deze dag en tijd alleen maar aan importantie, en de luchtvaartbranche heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen gelukkig hóóg op de agenda staan. In de richting van medewerkers, van klanten en leveranciers, en natuurlijk in de richting van die partijen en mensen die in de directe omgeving van een luchthaven wonen of werken. De wereldprimeur van het Kerosine Vapour Processing System is dan ook in alle opzichten een win-win-win-situatie: beter voor de mensen die de vliegtuigen voltanken, beter voor het milieu en goed voor de economie.

De KVPS is immers innovatie pur sang: geld en energie besparen door problemen aan te pakken. Sterker nog: de overheid hoeft geen nadere eisen te stellen vanuit milieu en de kans is groot dat het Nederlands bedrijfsleven er een exportproduct bijheeft. Het lijkt mij in ieder geval dat luchthavens, die ook met tankauto’s de vliegtuigen bijtanken, deze installatie met grote interesse zullen bekijken. Zo’n voorbeeld van deze innovatieve vorm van zelfregulering, energiebesparing en arbomaatregelen moet alle partijen in de luchtvaartbranche en daarbuiten aanspreken.

Dus ik feliciteer u alvast met dit mooie resultaat, dat het een groot succes mag worden!

Dank u wel.