Convenant voor verdere versterking veiligheidsregio Gelderland-Zuid

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid sluit met minister Ter Horst een convenant af waarin afspraken worden vastgelegd over de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio. Dit heeft het veiligheidscollege, het algemeen bestuur van de veiligheidsregio, besloten in zijn vergadering van donderdag 5 juni jongstleden. Op basis van het convenant stelt de minister 1,5 miljoen euro extra ter beschikking om verdere kwaliteitsverbetering van rampenbestrijding en crisisbeheersing te realiseren.

Met het besluit tot ondertekening spreekt het veiligheidscollege tevens de intentie uit om te komen tot een volledig geregionaliseerde brandweer in de regio. De burgemeesters van de gemeenten Beuningen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen en West Maas en Waal stemden niet in met het sluiten van het convenant.

Het veiligheidscollege hecht grote waarde aan een zorgvuldig (besluitvormings)proces rondom de regionalisering van de brandweer, waarbij onder meer de colleges van B&W, gemeenteraden en vrijwillige en beroeps brandweermedewerkers nadrukkelijk betrokken worden. Als vervolg op het intentiebesluit heeft het veiligheidscollege dan ook diverse onderwerpen benoemd die de komende tijd worden uitgewerkt en tot concrete voorstellen moeten leiden voor de nieuwe organisatie. Op basis hiervan zullen het veiligheidscollege én de afzonderlijke gemeentebesturen in de regio vervolgens een definitief besluit nemen over de regionalisering van de brandweer. Deze definitieve besluitvorming zal naar verwachting pas eind 2009 aan de orde zijn.

Kwaliteitsniveau

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de zesde veiligheidsregio die het convenant met de minister afsluit. Met dit convenant wil de minister de veiligheidsregio's stimuleren om vooruitlopend op de wet- en regelgeving (Wetsvoorstel Veiligheidsregio's en Besluit Veiligheidsregio's) toe te groeien naar het daarin vastgelegde kwaliteitsniveau. Voor wat betreft de brandweerzorg ziet de minister de regionalisering van de brandweer als een belangrijk middel om de rampenbestrijding en crisisbeheersing op orde te brengen. Het is daarbij de bedoeling dat er in elke regio één regionale brandweerorganisatie ontstaat, onder leiding van een regionale brandweercommandant. Daarbij treden alle brandweermensen formeel in dienst van de regionale brandweer en komt ook het materieel in regionaal beheer. Dit moet niet betekenen dat brandweermensen de voeling met hun eigen dorp of stad verliezen, integendeel. Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes en brandweerposten. Alleen vanuit lokale kazernes kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn. Maar als er sprake is van een groter ongeluk of een ramp, is al snel regionale inzet van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten nodig.
Verder kan een regionaal brandweerkorps beter opleidingen en oefeningen voor het personeel aanbieden. Ook kan in regionaal verband de brandweer krachtiger optreden bij het verlenen en controleren van vergunningen, het adviseren over bouwplannen en het controleren op brandveiligheid.

Initiatieven

In de veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn de afgelopen tijd al verschillende initiatieven genomen om de rampenbestrijding, crisisbeheersing en brandweerzorg op een hoger plan te brengen. Zo werken gemeenten, brandweer, politie, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), defensie, waterschap en provincie sinds 2007 samen in een veiligheidsbureau aan de voorbereiding op de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Tevens besloot het veiligheidscollege de brandweersamenwerking in de regio te versterken. Dit gebeurt via de vorming van acht brandweerclusters waarin de gemeentelijke korpsen samenwerken. Inmiddels is deze clustervorming in het merendeel van de gemeenten formeel afgerond.

Het convenant biedt de veiligheidsregio mogelijkheden om deze initiatieven verder door te ontwikkelen. De veiligheidsregio Gelderland-Zuid bestaat uit de gemeenten Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Groesbeek, Heumen, Lingewaal, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijmegen, Tiel, Ubbergen, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel. De burgemeesters van de gemeenten zitten in het veiligheidscollege.