Betere bescherming slachtoffers verontreiniging scheepsbrandstof

Slachtoffers van schade door verontreiniging van scheepsbrandstof kunnen op grond van het zogeheten Bunkers Verdrag hun vordering rechtstreeks tegen de verzekeraar van de scheepseigenaar instellen. De scheepseigenaar is verplicht zich te verzekeren voor het bedrag van zijn aansprakelijkheid. Door de verplichte verzekering wordt de positie van slachtoffers van schade als gevolg van verontreiniging door bunkerolie verbeterd. De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel dat het Bunkers Verdrag goedkeurt.

Bunkerolie wordt als brandstof gebruikt om schepen voort te bewegen en kan grote schade door verontreiniging veroorzaken. De scheepseigenaar is hiervoor aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid is echter beperkt tot een bepaald bedrag, afhankelijk van het gewicht van het schip.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Naar verwachting zal het verdrag op 21 november 2008 in werking treden.