Kabinet pakt chronische ziekten aan

De ministerraad heeft op voorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het beleid voor de aanpak van chronische ziekten vastgesteld. De ambitie van het kabinet is om de toename van chronische ziekten af te remmen, de leeftijd waarop een chronische ziekte zich manifesteert te verhogen, complicaties als gevolg van de aandoening uit te stellen en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie te bereiken voor chronisch zieken.

De nieuwe aanpak stelt de patiënt centraal en voorziet in een zoveel mogelijk sluitende keten van vroegtijdige onderkenning, preventie, zelfmanagement en goede zorg. De basis voor de aanpak is de zogenaamde zorgstandaard. Dit beschrijft waar goede zorg voor een aandoening minimaal aan moet voldoen, gezien vanuit het oogpunt van de patiënt. De verschillende partijen binnen de zorg (patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars) hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van de zorgstandaard. De zorgverleners moeten vanuit de verschillende disciplines in goede samenwerking met elkaar zorg op maat bieden voor de individuele patiënt.

Door de vergrijzing, het succes van de medische technologische vooruitgang en door de toename van ongezonde leefstijlgewoontes, stijgt het aantal mensen met een chronische ziekte. Ook hebben mensen steeds vaker meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Dit heeft consequenties voor de patiënt zelf, de zorg en de maatschappij. De programmatische aanpak van chronische ziekten is goed voor patiënten omdat hij via 'zelfmanagement' de chronische ziekte zo goed mogelijk in het leven kan inpassen en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven kan behouden. De patiënt krijgt zo ook meer regie over zijn eigen zorgtraject. Zo wordt nu voor bepaalde groepen hart- en vaatpatiënten onderzocht of het zelf bijhouden van bloeddruk, gewicht en lichaamsbeweging in een elektronisch patiëntendossier resulteert in het zelf meer grip krijgen op de ziekte.

Om de aanpak van chronische ziekten te laten uitwerken, evalueren en in te voeren, zijn door het ministerie van VWS en andere partijen verschillende activiteiten en programma's opgestart. Enkele voorbeelden:

  • Nationaal Actieprogramma Diabetes; dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de groei van het aantal diabetespatiënten en het verminderen van complicaties.
  • ZonMw programma diseasemanagement; via dit programma worden experimenten geïnitieerd op het gebied van diseasemanagement (bijvoorbeeld zelfmanagement experimenten) en wordt bevorderd dat succesvolle projecten worden geïmplementeerd.
  • ZonMw programma Diabetes Ketenzorg; via dit programma werken tien multidisciplinaire diabetes zorggroepen met een keten-DBC diabetes (gebaseerd op de diabetes zorgstandaard). De zorggroepen spreken met verzekeraars een bedrag per patiënt per jaar af waarvoor alle diabeteszorg geleverd wordt.
  • Voor de preventieve interventies 'beweegkuur', 'stoppen met roken' en 'depressiepreventie' wordt, onder voorwaarde van gebleken kosteneffectiviteit, opname in het basispakket voorbereid.