Pakketmaatregelen AWBZ 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VU-2852599

13 juni 2008


Het kabinet heeft besloten te bevorderen dat met ingang van 1 januari 2009 het Besluit zorgaanspraken AWBZ wordt gewijzigd. Het gaat hierbij om maatregelen zoals die in het kabinetsstandpunt ‘Zeker van zorg, nu en straks’ worden aangekondigd. Dit standpunt ontvangt u separaat.
De wijzigingen van het Besluit zorgaanspraken AWBZ betreffen kort gezegd het terugbrengen van de drie zorgfuncties ‘ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en behandeling’ tot twee zorgfuncties: begeleiding en behandeling. Op de nieuwe zorgfunctie begeleiding bestaat alleen aanspraak indien het gaat om ernstig regieverlies of om een ernstige, invaliderende aandoening of beperking.
Vanaf 2008 geldt dat mensen met psychosociale problemen geen ondersteunende begeleiding in uren (OB-algemeen) vergoed krijgen op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), met een overgangstermijn van één jaar. Deze groep bestaat voor een groot gedeelte uit dak- en thuislozen. Gemeenten bieden deze groep ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Nu gaat het kabinet daarin een stap verder. Mensen met psychosociale problemen kunnen ook geen beroep meer doen op de andere AWBZ-functies die nog voor hen open stonden, namelijk ondersteunende begeleiding in dagdelen (OB-dag) en persoonlijke verzorging. De grondslag psychosociaal wordt per 1 januari 2009 uit alle AWBZ-zorgfuncties gehaald. Gemeenten zullen hiervoor worden gecompenseerd zodat ze de opvang en reïntegratie van dak- en thuislozen voortvarend kunnen blijven aanpakken.
Voor een verdere toelichting op deze maatregelen verwijs ik u naar het hiervoor genoemde kabinetsstandpunt en het bijgevoegde ontwerpbesluit met nota van toelichting.

Het laten vervallen van het onderscheid tussen ondersteunende en activerende begeleiding houdt in dat onder meer het Uitvoeringsbesluit Wet op de jeugdzorg moet worden gewijzigd. In artikel IV van het bijgevoegde ontwerpbesluit wordt dat geregeld. Het gaat hier om louter technische wijzigingen. Verder wordt het Uitvoeringsbesluit Wet op de jeugdzorg nog aangepast vanwege de overheveling per 1 januari 2008 van de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de Zorgverzekeringswet. Dit was nog niet geheel in het besluit verwerkt. Ook hier gaat het om een louter technische wijziging.
Op grond van artikel 109 van de Wet op de jeugdzorg geldt dat wijzigingen van het Uitvoeringsbesluit Wet op de jeugdzorg gedurende vier weken aan beide Kamers der Staten-Generaal worden overgelegd. Met deze brief voldoe ik hieraan.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Deze brief is tevens aan de Eerste Kamer gestuurd.