Persconferentie na ministerraad van 13 juni 2008

Minister-president Balkenende heeft in de wekelijkse persconferentie een toelichting gegeven op de besluitvorming in de ministerraad.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag. Zoals u eigenlijk elke week te horen krijgt, gaan we altijd eerst stilstaan in de ministerraad bij de zaken die in het buitenland spelen. We hebben eerst een rijksministerraad gehad.

We hebben uiteraard teruggeblikt op het bezoek dat minister Verhagen en ik hebben gebracht aan president Bush. Het was een goed bezoek. Er zijn veel onderwerpen daar aan de orde geweest. Het was een gesprek waaruit het bondgenootschap bleek van beide landen met tegelijkertijd de goede betrekking tussen de bevolking van de beide landen. Natuurlijk hebben we het ook gehad over die zaken waar wij van mening verschillen. Guantánamo Bay heeft deze week trouwens nog extra dimensie weer gekregen.

We hebben het ook gehad over zaken op het gebied van klimaat en energie waar we van hebben gezegd: daar moet echt verandering in door worden gevoerd. Neem bijvoorbeeld de voorbereidingen richting Kopenhagen volgend jaar. Die zaken zijn ook daar nadrukkelijk aan de orde gesteld. Als je trouwens spreekt over het thema klimaat is in ieder geval de klankkleur anders dan een paar jaar geleden. Dat vind ik eerlijk gezegd winst.

Dan natuurlijk nog even teruggeblikt naar het bezoek van president Karzai aan Nederland. Dat was een heel goed bezoek. Mooi dat hij ook veel mensen uit het bedrijfsleven heeft meegenomen. We hebben nog wat ontmoetingen gehad. Denk onder andere aan de bespreking die we hebben gehad in het Catshuis, waar we heel wat onderwerpen hebben nagelopen op het gebied van ontwikkeling, defensie, diplomatieke aspecten.

Ik heb ook geconstateerd daar dat er toch wel duidelijke verbetering is vergeleken met een aantal jaren geleden. Neem bijvoorbeeld de gouverneur Hamdam die er nu zit ten opzichte van de eerdere ervaringen, hoe er overleg is met de stamhoofden in het betrokken gebied, de uitrol van ontwikkelingsprogramma's naar dat deel van Afghanistan, de grotere inzet van het Afghaanse nationale leger. En tegelijkertijd heb ik natuurlijk ook onze zorg overgebracht voor wat betreft de Afghan National Police.

Ik heb het zeer op prijs gesteld dat president Karzai zo nadrukkelijk heeft stilgestaan bij de omgekomen Nederlanders. Hij heeft zijn respect geuit en heeft zijn medeleven overgebracht aan de families. Dat waren ook indrukwekkende momenten bij dit bezoek.

Dan hebben we vandaag gesproken over het energierapport en de industriebrief. Het energierapport, dat is een kabinetsvisie over hoe we in de veranderende wereld kunnen zorgen voor betrouwbare, betaalbare, schone energievoorziening op de korte en lange termijn.

En de industriebrief geeft een schets van de perspectieven op de Nederlandse industrie en met name aandacht voor innovatie en de rol van industrie bij het oplossen van maatschappelijke problemen op het terrein van veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit en gezondheid.

Het energierapport zal woensdag beschikbaar komen, de industriebrief zal donderdag openbaar worden gemaakt en mevrouw Van der Hoeven, de minister van Economische Zaken, is uiteraard graag bereid daar nadere toelichting op te geven.

Een ander punt dat vandaag speelde, was het rijkslogo. Samen met minister Ter Horst heb ik een nadere uitwerking van het nieuwe rijkslogo aan de ministerraad gepresenteerd en de komende week, op 18 juni, zal minister Eurlings het eerste publieke gebruik zichtbaar maken van het nieuwe logo. Hij zal dat nieuwe logo onthullen op een nieuw gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht, vlakbij het verkeersplein Oudenrijn. En er komt een nieuw logo in een formaat van 7 meter hoog te staan en ik kan u die onthulling zeker aanbevelen.

Dan hebben we een discussie gehad over de toekomst van de AWBZ. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bussemaker ingestemd met een kabinetsreactie op het SER-advies inzake de toekomst van de AWBZ.

De AWBZ zal meer worden gericht op de meest kwetsbaren en op de specifieke wensen van de cliënt. Deze kabinetsperiode wordt in totaal circa 2,5 miljard euro geïnvesteerd in groei van de AWBZ en tegelijkertijd moeten we ook maatregelen nemen om de geraamde uitgavenstijgingen, vooral bij persoonsgebonden budgetten, te dempen. Ik zal daar hier verder niet over spreken. Staatssecretaris Bussemaker zal later vanmiddag hierover een persconferentie geven in Nieuwspoort.

Dan hebben we stilgestaan bij het kabinetsstandpunt orgaandonatie. We hebben daar een standpunt over bepaald en bij dat besluit is het kabinet uiteraard niet over één nacht ijs gegaan.

Minister Klink heeft een gedegen en zorgvuldig voorbereid voorstel voorgelegd waar ook het nodige onderzoek aan is vooraf gegaan. De afgelopen dagen was er misschien wel eens het beeld dat het kabinet vrijwel alles bij het oude zou willen laten. Dat is echter volstrekt onjuist.

Het kabinet heeft ervoor gekozen, en dat is nieuw, dat de keuze voor donatie onze diepe voorkeur heeft. Het kabinet wil alle mogelijkheden gebruiken om mensen te overtuigen van het nut van orgaandonatie. We kunnen en willen vanzelfsprekend uiteindelijk niemand dwingen. Iedereen blijft vrij in zijn of haar beslissing.

Minister Klink zal aangeven hoe de discussie vanochtend in de ministerraad is gelopen en hoe zijn uiteindelijke brief er zal gaan uitzien. Hij zal u dan ook helemaal bijpraten over datgene wat het kabinet voor ogen staat. Dit waren een aantal van de zaken die vandaag aan de orde zijn geweest.