Regelingen medezeggenschap beschermen Nederlandse werknemer voldoende

De regelingen voor medezeggenschap beschermen Nederlandse werknemers van (beurs)vennootschappen voldoende. Een fundamentele herziening van deze regelingen is daarom niet nodig. Wel krijgen ondernemingsraden wettelijk spreekrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders. Dit is de kern van de kabinetsreactie op het advies ‘Evenwichtig Ondernemingsbestuur’ van de Sociaal-Economische Raad (SER).

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Hirsch Ballin van Justitie, minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Bos van Financiën ingestemd met toezending van de kabinetsreactie aan de Tweede Kamer.

Het kabinet had de SER gevraagd om te kijken of de Nederlandse medezeggenschapsregelingen werknemers van (beurs)vennootschappen nog wel voldoende beschermen. Deze vraag was steeds meer aan de orde door ontwikkelingen rond fusies en overnames. Met deze reactie volgt het kabinet het advies van de SER. Volgens de SER is de positie van werknemers in relatie tot deze recente ontwikkelingen met de huidige regelingen voldoende beschermd, maar zou de ondernemingsraad wel wettelijk spreekrecht moeten krijgen in de algemene vergadering van aandeelhouders. De minister van Justitie zal dit verwerken in het wetsvoorstel spreekrecht ondernemingsraden nv’s over bezoldiging. Wat betreft de positie van werknemers in bedrijven die internationaal binnen Europa opereren, wacht het kabinet het voorstel van de Europese Commissie af om de richtlijn voor Europese ondernemingsraden te wijzigen.