Van Uhm bezoekt Afghanistan

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm bezocht de afgelopen dagen de Nederlandse troepen in Afghanistan. Het was in deze functie zijn eerste reis naar het land.

Van Uhm sprak uitvoerig met de militairen in Kabul, Kandahar, Tarin Kowt en Deh Rawod. "In Afghanistan zijn militairen van alle krijgsmachtdelen vertegenwoordigd. Iedereen is gemotiveerd om Afghanistan een betere toekomst te schenken. Het is jammer dat men in Nederland nog onvoldoende oog heeft voor de vooruitgang die momenteel wordt geboekt", zo zei hij na afloop.

Het afgelopen jaar zijn er enorme stappen gezet in de ontwikkeling van veiligheid en wederopbouw. Dat is mede te danken aan de inzet van bijna vijfhonderd Afghaanse militairen die in Uruzgan zij aan zij opereren met de Nederlanders. De CDS kon zich tijdens een presentatie op een kamp van het Afghaanse leger, persoonlijk op de hoogste stellen van hun vaardigheden.

Van Uhm sloot zijn reis gisteravond af in Kandahar, waar hij sprak met het personeel van de Air Task Force. Alle inzetaspecten van de Chinooks, Apaches en F16’s kwamen daarbij aan bod. Deze vliegende eenheden opereren in heel Afghanistan ter ondersteuning van de ISAF-troepen.