Ministeries stoppen met sponsoring televisieprogrammas

De ministerraad heeft op voorstel van de minister president en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) besloten om per 1 augustus 2008 te stoppen met de financiering van televisieprogramma's buiten de Mediawet om. Aanleiding voor het besluit is de vraag van de Tweede Kamer naar een helder kabinetsstandpunt inzake overheidssponsoring van televisieprogramma's.

Met dit besluit komt een einde aan de richtlijnen voor coproducties, die ministeries sinds de jaren tachtig de mogelijkheid bieden een financiële en inhoudelijke bijdrage te leveren aan televisieprogramma's. Alhoewel ze aan strikte regels gebonden zijn, komen coproducties met enige regelmaat in opspraak omdat zij zouden leiden tot aantasting van de onafhankelijkheid van de omroepen of tot ongewenste overheidsbeïnvloeding. Meerdere aanscherpingen van de regels hebben dit beeld niet kunnen wegnemen.

De aanscherpingen van de regels hebben geleid tot complexe en lastig handhaafbare regelgeving, met interpretatieverschillen en oneigenlijk gebruik tot gevolg. Coproducties zijn bedoeld voor publieksvoorlichting, maar hebben in een aantal gevallen meer het karakter gekregen van een aanvullende inkomstenbron (subsidie) voor omroepen en productiemaatschappijen. De ministerraad heeft om die reden besloten te stoppen met alle financiering vanuit ministeries bedoeld voor het maken van televisieprogramma's - afgezien van de omroepbijdragen die via de Mediawet worden geregeld. Dit sluit ook aan bij het voornemen van de overheid om in het kader van de taakstellingsoperatie soberder om te springen met communicatie-uitingen.

Jaarlijks besteden ministeries rond de 5 miljoen euro aan coproducties. Afspraken met omroepen en producenten over het produceren van televisieprogramma's die nog onder de huidige richtlijnen zijn gemaakt, worden wel nagekomen. Dit betekent dat er in de loop van 2008 en in 2009 nog een aantal door ministeries gefinancierde programma's op televisie zullen verschijnen.