Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat er een nijpend personeelstekort is in de jeugdzorg (ingezonden 29 mei 2008)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG


JZ-K-U-2854610

4 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat er een nijpend personeelstekort is in de jeugdzorg (ingezonden 29 mei 2008).

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat er een nijpend personeelstekort is in de jeugdzorg.
(ingezonden 29 mei 2008)


Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over een nijpend personeelstekort in de jeugdzorg?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is de relatie tussen dit personeelstekort en de wachtlijsten in de jeugdzorg?

Antwoord 2

De relatie is niet direct te leggen. Er is momenteel vooral sprake van een afstemmingsprobleem tussen de groeiende zorgvraag en de daarvoor benodigde personele capaciteit. Het personeelsbestand van de Jeugdzorg is de afgelopen 1,5 jaar met zo’n 9% enorm uitgebreid vanwege de groei van het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen. Voor deze uitbreidingsvraag (en daarnaast de vervangingsvraag) wordt er momenteel nieuw personeel geworven.

Vraag 3

Hoe gaat u bewerkstelligen dat deze personeelstekorten niet verder oplopen?

Antwoord 3

De MOgroep Jeugdzorg en het FCB (het bipartiete arbeidsmarktfonds in de branche) voeren op basis van hun verantwoordelijkheid als respectievelijk werkgeversorganisatie en arbeidsmarktfonds verschillende activiteiten uit gericht op instroom en behoud van personeel. Daarnaast zijn er in het kader van het arbeidsmarktbeleid voor de zorg inmiddels gesprekken gaande tussen het ministerie van VWS, de MOgroep Jeugdzorg en het FCB over een meerjarige subsidie voor aanvullende projecten gericht op de instroom en behoud van personeel. Daarnaast zal het Stagefonds voor de zorg, een subsidieregeling van het ministerie van VWS, ook ten goede komen aan instellingen in de jeugdzorg.

Vraag 4

Hoeveel vacatures zijn er op dit moment bij de Bureaus Jeugdzorg? Welk percentage daarvan is moeilijk invulbaar?

Antwoord 4

FCB heeft op basis van publicaties van vacatures op een aantal websites van de Bureaus Jeugdzorg een schatting gemaakt van het totaal aantal vacatures bij Bureaus Jeugdzorg.
Op basis van telling van huidig gepubliceerde vacatures op websites van 15 Bureaus Jeugdzorg maakt FCB de schatting dat er 110-120 vacatures op dit moment open staan. Er werken ongeveer 8000 mensen bij deze 15 Bureaus Jeugdzorg. Dat houdt in dat er op dit moment een vacaturegraad is van ongeveer 1,4%.
Bij de werkgeversenquête 2006, uitgevoerd door Prismant, in opdracht van sociale partners in Zorg en Welzijn was bij Jeugdzorg de gemiddelde vacaturegraad 1,5%. Hiervan was 38% toen moeilijk vervulbaar, ofwel stond lang open (langer dan 3 maanden).

1) Spits, Personeelstekort Jeugdzorg, 28 mei 2008

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Langkamp (SP), ingezonden 29 mei 2008 (vraagnummer 2070821410)