Eerste Kamer steunt Wft en Wtfv

Tijdens het debat in de Eerste Kamer op 26 september bleek unanieme steun voor de Wet op het financieel toezicht (Wft). Daarmee is de weg vrij voor invoering van de Wft op 1 januari 2007. Ook de Wet toezicht financiële verslaggeving kreeg steun van de Senaat.

Doel van de Wft is de wetgeving voor de financiële markten doelgericht, marktgericht en inzichtelijk te maken. De taken van DNB (prudentieel toezicht) en die van de AFM (gedragstoezicht) worden zodanig gescheiden dat er geen sprake is van overlap. Verder worden de regels waaraan financiële instellingen moeten voldoen, vereenvoudigd en worden de administratieve lasten voor het bedrijfsleven als gevolg van het toezicht teruggedrongen. Deze doelen worden onder andere bereikt door van acht wetten éé n wet te maken, door voor zoveel mogelijk onderwerpen één algemene regel te maken en door in de wet de taken van beide toezichthouders te omschrijven en de samenwerking tussen de DNB en de AFM te regelen.

De Wtfv regelt het toezicht op de financiële verslaglegging van beursgenoteerde ondernemingen. Transparantie en vergelijkbaarheid van die verslaglegging wordt alleen bereikt als verslaggevingsvoorschriften worden nageleefd. De Autoriteit Financiële Markten zal het toezicht uitoefenen.