Kabinet wil keuze gezond voedsel makkelijker maken

Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel.

Dit staat in de nota ‘Gezonde Voeding, van begin tot eind’ van minister Klink (VWS) en minister Verburg (LNV) die zij vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Gezonde voeding

Gezonde voeding bestaat uit een gevarieerd consumptiepatroon. Daarom komt in de voorlichting de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van op de afzonderlijke producten. Daarnaast wil het kabinet dat de voedingsmiddelenindustrie het voedselaanbod gezonder en gevarieerder maakt.

Jeugd en ouderen

Meer aandacht voor voeding kan veel gezondheidswinst opleveren en het geneesmiddelenverbruik verminderen. Ook verminderen de totale zorgkosten voor chronische ziekten dan met ongeveer drie procent. Het kabinet richt zich hierbij specifiek op jongeren en ouderen. Bij jongeren legt een gezonde voedingsgewoonte op jonge leeftijd een goede basis. Bij ouderen is onder meer ondervoeding een serieus, maar onderbelicht probleem.