Staat verkoopt laatste aandelen KPN

De Staat verkoopt z'n laatste 8% aandelen in Koninklijke KPN NV. Daarmee is een eind gekomen aan een proces waarbij de betrokkenheid van de overheid in KPN, via verzelfstandiging in 1989, een beursgang in 1994 en diverse tussentijdse verkopen van aandelenbelangen, gaandeweg is afgebouwd. De opbrengst bedraagt ongeveer 1,7 miljard.

In 2000 gaf de Staat voor het eerst aan dat het z'n belang in KPN op termijn geheel wilde afbouwen. De wijzigingen op de telecommunicatiemarkt en een robuust stelsel van wet- en regelgeving maakte het aandeelhouderschap van de Staat overbodig. Sindsdien zijn gaandeweg aandelenpakketten verkocht, waarbij in de transactie van december 2005 ook het zogenaamde 'gouden aandeel' werd verkocht.
De opbrengst van de verkoop zal naar schatting 1,7 miljard bedragen. Deze opbrengst wordt, zoals gebruikelijk bij dit soort transacties, gebruikt om de staatsschuld af te lossen. De rente-opbrengsten die deze lagere schuld oplevert, worden, na aftrek van de gederfde dividendinkomsten, in het Fonds Economische Structuurversterking gestort.

Een historisch overzicht van de betrokkenheid van de Staat in KPN is te vinden op de website van KPN en van de meer recente geschiedenis in een brief aan de Kamer uit 2002.