Rechtspositie Europarlementariërs op Europees niveau uniform geregeld

Op 7 juli 2009 treedt het Statuut voor de leden van het Europees parlement in werking. Daarmee wordt de rechtspositie voor Europarlementariërs op Europees niveau uniform geregeld. De vergoeding van de leden van het parlement komt dan ten laste van de begroting van de EU. Nu is de rechtspositie de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke lidstaten.

Met het oog op de nieuwe situatie heeft de ministerraad, op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met wijziging van de Wet schadeloosstelling, uitkering en pensioen leden Europees Parlement. Daarmee worden de leden van het Europees parlement op wie het nieuwe statuut van toepassing is, van de werking van deze wet uitgesloten. De wet blijft gehandhaafd, onder andere omdat de in het verleden opgebouwde pensioenaanspraken behouden moeten blijven.

De Nederlandse regering zal gebruik maken van de mogelijkheid die de EU biedt om, naast de belasting die de EU heft, aanvullende belasting te heffen. Het kabinet wil hiermee verschillen in de bezoldiging tussen de leden van het Europees parlement en leden van de Tweede Kamer beperken.