Ministerraad stemt in met invoering 'nationale verklaring' EU-gelden

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met de introductie van een ‘nationale verklaring’ waarin Nederland de Europese Commissie en de Tweede Kamer zekerheid geeft over de mate waarin Europees subsidiegeld rechtmatig is besteed.

Doel van het systeem van nationale verklaringen is naast een goede verantwoording aan de belastingbetalers het beperken van het risico van terugbetalingen aan Brussel. De minister van Financiën zal de Tweede Kamer op korte termijn per brief informeren over dit besluit.

De Europese Rekenkamer kan al twaalf jaar op rij geen zekerheid geven over de rechtmatige besteding van de Europese begroting in de vorm van een positieve betrouwbaarheidsverklaring. Dit ondergraaft de geloofwaardigheid van de EU richting haar burgers. Voorstellen van de Europese Commissie voor verbetering van het financiële beheer, waaronder de invoering van een nationale verklaring, hebben eind 2005 onvoldoende steun van de Europese Raad van ministers van Financiën gekregen. Nederland heeft de voorstellen wel heeft gesteund en gaat nu op basis van vrijwilligheid met een systeem van een nationale verklaring werken. Andere landen kunnen de ervaringen van Nederland met de nationale verklaring benutten bij de opzet van vergelijkbare systemen. Nederland heeft aangegeven dat als is aangetoond dat het systeem in de praktijk goed werkt, de controles en de administratieve lasten van Europa kunnen worden verminderd. Naast de verbetering van de kwaliteit van het financiële beheer en controle van EU-gelden in Nederland draagt dit systeem ook bij aan het terugdringen van risico's op onregelmatigheden en terugvorderingen door de Europese Commissie.

De nationale verklaring is een jaarlijkse verklaring van de minister van Financiën namens de ministerraad over de mate waarin het financiële beheer van de Europese gelden in Nederland op orde is. Verklaard wordt of de uitgaven van EU-gelden zijn besteed in overeenstemming met de regels en wetgeving van de Europese Commissie. De verklaring omvat een oordeel over zowel het systeem van financieel beheer als over de rechtmatigheid van de uitgaven. De nationale verklaring wordt jaarlijks opgebouwd uit deelverklaringen van de betrokken ministers die verantwoordelijk zijn voor de EU-fondsen. De minister van Financiën stuurt namens de ministerraad de verklaring aan de Europese Commissie. Tevens wordt de verklaring aan de Tweede Kamer gestuurd. Ten behoeve van het parlement zal de Algemene Rekenkamer gevraagd worden een oordeel af te geven over de verklaring. De minister van Financiën kan een kopie van dit oordeel sturen aan de Europese Commissie om extra zekerheid te geven over het financiële beheer van EU-gelden in Nederland.

In 2007 zal gestart worden volgens het nieuwe systeem van een nationale verklaring, in eerste instantie alleen over de besteding in 2006 van het EU-Landbouwgarantiefonds. In 2008 zullen ook de structuurfondsen volgen.