Zalm en Winsemius tekenen pps-contract renovatie ministerie van Financiën

Donderdag 2 november tekenen consortium Safire en de ministers Zalm en Winsemius het pps-contract voor de renovatie van het ministerie van Financiën. De renovatie start begin 2007.

De renovatie van het ministerie van Financiën is het eerste pps-project voor de rijkshuisvesting in Nederland. Het gekozen pps-contract is een DBFMO-overeenkomst. De DBFMO-overeenkomst is een publiek-private overeenkomst tussen de Staat en consortium Safire. DBFMO staat voor Design, Build, Finance, Maintain en Operate. De overeenkomst betreft ontwerp, bouw (renovatie en herinrichting van het gebouw: 66.000 m2), financiering, gebouwbeheer en een aantal gebouwgebonden facilitaire diensten. De duur van de overeenkomst is 25 jaar na oplevering van het gerenoveerde gebouw. Het totaalbedrag van de overeenkomst bedraagt 175 miljoen euro (ex BTW) netto contante waarde.

De Staat heeft voor publiek-private samenwerking gekozen omdat onderzoek van Financiën heeft aangetoond dat een pps-aanbesteding meerwaarde levert boven een traditionele aanbesteding. Het voordeel wordt bereikt door:

  • het ontwerp tot en met de exploitatie - inclusief financiering - als één geheel aan te besteden aan één marktpartij;
  • een langdurig contract met deze marktpartij af te sluiten (25 jaar na oplevering);
  • de marktpartij ruimte te geven om met efficiënte en innovatieve oplossingen te komen.

Door risico's te leggen bij de partij die ze het beste kan beheersen (Staat of private partij), worden verdere kostenvoordelen behaald.

Begin 2007starten de renovatiewerkzaamheden. Het gebouw wordt eind 2008 in gebruik worden genomen.