OCW Ontregelt!

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrapt zo’n 100 ministeriële regelingen.

Het gaat om oude regelgeving die niet meer actueel is, maar nog wel in de databank www.wetten.nl staat. De intrekkingsregeling is vandaag in de Staatscourant gepubliceerd en zal per 1 augustus 2008 in werking treden.

Door deze intrekkingsregeling worden onder meer instellingsbesluiten, beschikkingen, oude eindtermen voor centrale examens van de afgelopen jaren, subsidieregels en bekostigingsregels die formeel nog bestaan, maar die inmiddels uitgewerkt zijn, ingetrokken. Naast een actueel overzicht van de bestaande wet- en regelgeving op het terrein van OCW is een bijkomend effect van de opschoningsactie dat de databank makkelijker toegankelijk wordt voor de gebruiker.

Het is niet de eerste keer dat OCW flink de bezem door de regelbestandenkast haalt. Ook in 2004 werd er door middel van een intrekkingsregeling flink schoon schip gemaakt. Toen ging het om ruim 600 regelingen.

Het terugdringen van het aantal regels past in het Coalitieakkoord 2007, waarin is afgesproken de administratieve lasten van de Rijksoverheid terug te dringen. Daarnaast is en blijft het verminderen van de regeldruk een aandachtspunt voor OCW.