Nederland geeft 'nationale verklaring' over besteding EU-geld

Minister Bos heeft de tweede nationale verklaring over de besteding van EU-geld overhandigd aan Europees Commissaris Kallas. Met deze verklaring geeft Nederland de commissie zekerheid over de rechtmatige bestedingen van de Landbouwgelden. Uit de verklaring blijkt dat financiële beheerssystemen op orde zijn.

Minister Bos heeft de tweede nationale verklaring over de besteding van EU-geld overhandigd aan Europees Commissaris Kallas. Met deze verklaring geeft Nederland de commissie zekerheid over de rechtmatige bestedingen van de Landbouwgelden in Nederland over van oktober 2006 tot en met oktober 2007. Uit de verklaring blijkt dat financiële beheerssystemen op orde zijn en dat de uitgaven voor subsidies rechtmatig zijn tot op het niveau van de eindbegunstigden.

Het uitgeven van een nationale verklaring komt voort uit de zorg die in Nederland en andere landen bestaat over het financiële beheer in Europa. Al dertien jaren achtereen kan de Europese Rekenkamer geen zekerheid geven over rechtmatige besteding van de Europese begroting. Het ontbreken van een deugdelijke verantwoording van EU-gelden ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU op financieel gebied en tast bovendien de geloofwaardigheid van ander EU-beleid aan.

Ruim driekwart van de Europese gelden wordt in de lidstaten zelf beheerd. De oplossing voor de onduidelijkheid rond de Europese begroting ligt daarom voor een deel bij de lidstaten zelf. Nederland heeft ervoor gekozen op vrijwillige basis de nationale verklaring te ontwikkelen. De verklaring is gebaseerd op het oorspronkelijke voorstel voor een nationale verklaring van de Europese Commissie. Dit voorstel is destijds niet aangenomen, maar de mogelijkheid van vrijwillige invoering is opengelaten. Nederland heeft vorig jaar als eerste land een nationale verklaring opgesteld. In 2009 zal Nederland ook over de structuurfondsen een nationale verklaring afgeven.

Denemarken heeft eerder dit jaar voor het eerst haar nationale verklaring afgegeven. Ook het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar nog een nationale verklaring afgeven. Zweden heeft aangegeven in 2009 voor het eerst met een nationale verklaring te komen.