Bestuursvoorzitter LVNL wordt topadviseur internationaal luchtverkeer

De voorzitter van het bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de heer G.H. (Eric) Kroese gaat per 1 oktober 2008 de Nederlandse overheid adviseren bij het tot stand komen van het Europese luchtvaartbeleid. Dit omvat onder meer de vorming van één Europees luchtruim, het project Single European Sky van de Europese Unie.

De vorming van één Europees luchtruim is voor Nederland van groot belang omdat het luchtruim van ons land in één van de drukste luchtverkeersgebieden ter wereld ligt. Kroese zal Nederland vertegenwoordigen in verschillende internationale instellingen en bij overleggen waar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de luchtverkeersleiding in Europa en een Europees luchtverkeersmanagement.

De heer Kroese heeft de afgelopen jaren een grote kennis op dit gebied opgebouwd. Hij heeft als voorzitter van de Chief Executives’ Standing Conference van het agentschap Eurocontrol tussen 2003 en 2006 een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkelingen gericht op een toekomstig efficiënt ingericht en geleid Europees luchtruim. In juli jl. is daartoe een belangrijke stap gezet met het gereed komen van een haalbaarheidsstudie naar één gezamenlijk luchtruim boven de landen van de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Verder heeft hij in bestuursfuncties binnen de internationale organisatie van luchtverkeersleidingdiensten CANSO veel bijgedragen aan de professionalisering van de luchtverkeersleiding en het ontwikkelen van internationaal geldende afspraken voor verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering van luchtverkeersleidingsorganisaties.

De internationale werkzaamheden namens en in opdracht van de Nederlandse overheid zullen de komende jaren aanzienlijk toenemen. Deze zijn dan niet goed meer te combineren met de taken van bestuursvoorzitter van LVNL. Met de aanvaarding door de heer Kroese van deze nieuwe functie wordt de kennis en menskracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor het luchtvaartdossier versterkt en wordt de relatie met het Zelfstandig bestuursorgaan LVNL geoptimaliseerd: beleid en uitvoering komen nu dichter bij elkaar.

Het bestuur van LVNL onderschrijft de noodzaak van een proactieve aanpak van de overheid bij de totstandkoming van één Europees luchtruim. Het is voor de bereikbaarheid van Schiphol door de lucht van strategisch belang dat het Nederlandse luchtruim goed aansluit op dat van andere landen. Ook zal dat nieuwe mogelijkheden kunnen bieden om de geluidhinder in een groter gebied rond Schiphol in de toekomst te beperken. Ook de sector heeft aangegeven dat een spoedige besluitvorming in Europa van het grootste belang is voor de totstandkoming van één Europees luchtruim. KLM is verheugd met de benoeming en heeft alle vertrouwen in Eric Kroese die de belangen van de Nederlandse luchtvaart naar het Europese niveau kan tillen. President-directeur Peter Hartman van KLM: “Een Europees luchtruim betekent winst voor alle partijen: minder kans op vertragingen, een lagere belasting van het milieu en geen onnodige kosten voor de luchtvaartsector.”

De heer Kroese (55) is sinds 1 oktober 1998 voorzitter van het bestuur van LVNL. Zijn benoeming tot topadviseur voor Europese luchtvaartontwikkelingen geldt voor de periode van vijf jaar. De heer Kroese blijft tevens verbonden aan LVNL. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft hiertoe in overleg met de onder voorzitterschap van Hans Dijkstal staande raad van toezicht en het bestuur van LVNL besloten om zo de relatie tussen beleid en uitvoering te versterken.

Ing. J.W. Klein Ikkink zal als waarnemend voorzitter van het bestuur van LVNL optreden tot een opvolger van de heer Kroese is benoemd. Hij is sinds 1 januari 1995 lid van het bestuur van LVNL. De continuïteit die nodig is om invulling te geven aan alle bestuurlijke taken is geborgd doordat ir. P. Riemens sinds 1 januari jl. deel uit maakt van het LVNL-bestuur.