Kabinet en topambtenaren bijeen

Het kabinet en de leden van de ABD-topmanagementgroep hebben maandagavond 29 oktober 2007 gesproken over de uitvoering van het Beleidsprogramma.

In het Beleidsprogramma zijn de belangrijkste ambities van de coalitie voor deze kabinetperiode vastgelegd.

Het bereiken van resultaten en het daarvoor essentiële samenspel tussen politiek en ambtelijke top stond daarbij centraal.

'Bewindslieden moeten consequent zijn', zei minister-president Balkenende tijdens de ontmoeting. 'Als we vierenzeventig doelen belangrijk vinden moeten we daar niet telkens nieuw en ander beleid bovenop gaan stapelen. De ambtelijke top moet zich richten op een consequente uitvoering; op het realiseren van de doelstellingen.'

Minister Ter Horst (BZK ) onderstreepte het belang van vernieuwing van de Rijksdienst. 'De overheid moet gewoon beter kunnen inspelen op complexe maatschappelijke vraagstukken. Niet alles kan via de overheid gerealiseerd worden. Maar wij moeten wel ons deel doen: meer naar buiten en middenin de samenleving.'

Sir Michael Barber, tot voor kort Head of the Delivery Unit van premier Blair, verzorgde tijdens de avond de aftrap. Barber heeft zijn ervaringen gebundeld in het boek 'Instruction to Deliver', waarin een groot aantal handreikingen is opgenomen om te komen tot een resultaatgerichte uitvoering van beleid.

Het kabinet en de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst (secretarissen-generaal en directeuren-generaal) overleggen met enige regelmaat over onderwerpen van gemeenschappelijk belang.