Verantwoordingsdag: Beleid in de steigers

In het eerste regeringsjaar moet het beleid 'voortvarend in de steigers' worden gezet, aldus het kabinet. De Verantwoordingsbrief 2007 beschrijft 'de eerste contouren van resultaten'.

Op de derde woensdag in mei, Verantwoordingsdag, legt het kabinet verantwoording af over het afgelopen jaar.

Het kabinet stuurt voor het eerst met de verantwoordingsstukken ook een Verantwoordingsbrief naar de Tweede Kamer. Minister-president Balkenende noemde deze brief tijdens een gezamenlijke persconferentie met minister Bos (Financiën) 'een politiek-bestuurlijke beschouwing die even boven de cijfers uitstijgt'.

Eerste resultaten

Een eerste regeringsjaar is bedoeld om het beleid 'voortvarend in de steigers' te zetten. 'Dat hebben we gedaan', aldus Balkenende. 'De effecten van nota's, plannen en wetten merken burgers en bedrijven pas in het vervolg van de kabinetsperiode. Dat is nu niet anders.'

Balkenende onderstreept dat nog veel werk moet worden verzet. Maar 'de eerste contouren van resultaten' tekenen zich af.

Het kabinet werkt in de brief de thema's duurzaamheid, dynamiek en ondernemerschap en respect uit.

Duurzaamheid

Het kabinet heeft met het project Schoon en Zuinig op nationaal niveau maatregelen genomen. Ook in Europees verband heeft Nederland zich ingezet om energie te besparen, de energievoorziening duurzamer te maken en klimaatemissies te verminderen.

Verder is het belastingsstelsel vergroend en heeft het Rijk zich verplicht om in 2010 alles duurzaam in te kopen. Ook stelt het kabinet 600 miljoen euro beschikbaar om het openbaar vervoer in de Noordelijke Randstad te verbeteren.

Dynamiek en ondernemerschap

In 2007 zijn in Nederland 102.000 bedrijven gestart. 'De Nederlandse samenleving heeft deze dynamiek nodig', zei Balkenende. 'Dat vergt ruimte om te innoveren, mobiliteit, geen onnodige regels.'

De eerste resultaten hierbij zijn onder meer:

  • De loonaangifte voor werkgevers is eenvoudiger geworden.
  • Het kabinet trekt 200 miljoen euro extra uit voor maatregelen om op korte termijn het ergste fileleed aan te pakken.
  • Voor 37.000 bedrijven vervalt de milieuvergunningplicht.
  • Het kabinet investeert 1 miljard euro in hogere lerarensalarissen, maar bijvoorbeeld ook 70 miljoen euro voor specifiek onderwijs aan achterstandsleerlingen.

Respect

'We hebben kwaliteit van voorzieningen nodig, maar vooral ook kwaliteit van samen leven: een samenleving van mensen die respect voor elkaar opbrengen', zei Balkenende.

De overheid moet daarbij volgens hem 'pal staan voor de handhaving van de rechtsstaat'. Voorbeelden zijn:

  • Het openbaar ministerie neemt sinds december 2007 discriminatie mee als strafverzwarende omstandigheid.
  • De eerste 125 van de 500 extra agenten zijn op straat.
  • In negentig buurten vindt buurtbemiddeling plaats om oplossingen in conflictsituaties te stimuleren.

Dialoog

De doelen kunnen volgens het kabinet alleen samen met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden worden gehaald. 'Draagvlak kan niet zonder dialoog, maar draagvlak kan ook niet zonder daadkracht.'

Op donderdag 22 mei debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de Verantwoordingsbrief.