Reactie Balkenende op advies Deltacommissie

Minister-president Balkenende heeft een korte reactie uitgesproken bij de ontvangst in Den Haag van het advies van de Deltacommissie (commissie-Veerman).

Regeren is vooruitzien. Soms ver vooruitzien.

Op dit moment is Nederland goed beschermd tegen het water.
Mede dankzij die bescherming zijn we een dynamisch land waarin mensen met een gerust hart wonen, werken, leven.
Dat willen we zo houden. Oók over honderd jaar, als de zeespiegel een meter hoger zou kunnen liggen dan nu en de rivieren hun water moeilijker kwijt kunnen.

Hoe kunnen we dat het beste bereiken? Over die vraag heeft de Deltacommissie onder leiding van Cees Veerman zich gebogen, op verzoek van het kabinet.

Het is de tweede keer in de Nederlandse geschiedenis dat een Deltacommisie advies uitbrengt. De eerste Deltacommissie ging aan het werk na de Watersnoodramp van 1953. Heel veel families in Zuidwest Nederland - waaronder mijn eigen familie - hebben ondervonden hoe verwoestend een overstroming kan zijn. Zoiets willen we in de toekomst voorkomen.

Wij willen niet alleen bezig zijn met het Nederland van vandaag. Maar óók met het Nederland van onze achterkleinkinderen. Met hun veiligheid. Maar ook met hun kansen op welvaart. Hun leefomgeving. Hun mogelijkheden om te genieten van natuur en landschap.

Zoals wij dit land geërfd hebben van onze ouders en grootouders, zo erven onze kinderen het van ons. Die verantwoordelijkheid voelen we heel sterk.

Dit advies legt een fundament onder de toekomst van Nederland. En ik wil de leden van de commissie hartelijk dankzeggen voor hun gedegen, maar tegelijkertijd inspirerende werk.

De visie achter dit advies is bijzonder aansprekend.

Die visie gaat uit van solidariteit. Tussen alle Nederlanders. Maar ook tussen generaties. Dit is een opgave waar we samen voor staan.

Die visie gaat uit van samenhang. Want welk ruimtelijk en economisch vraagstuk we ook tegenkomen in dit land, het water vloeit er altijd doorheen. We hebben dus iedereen nodig.

Die visie gaat uit van snelheid en daadkracht. Dat wil zeggen: nú beginnen met het zetten van de stappen die nodig zijn om ons toekomstperspectief zeker te stellen.

Het kabinet neemt de handschoen op. Concreet betekent dit dat we volgend jaar met een voorstel voor een nieuwe Deltawet zullen komen. Daarin beschrijven we de rolverdeling tussen alle betrokkenen, en zullen we aangeven hoe de financiering gaat lopen. Want er zijn grote investeringen mee gemoeid.

De commissie geeft terecht aan dat we winst kunnen boeken als we 'met het water meedenken'. Dus waar mogelijk gebruik maken van natuurlijke processen, onder meer bij de verdediging van onze kust.

Ter bescherming tegen overstromingen vanuit zee vindt de commissie zandsuppletie de beste optie. Dat wil zeggen: het aanvullen van zand voor de hele kustlijn, van Den Helder tot Hoek van Holland en voor de Zeeuwse kustdelen.

Ik verheug me erop - samen met alle betrokken bewindspersonen - aan de slag te gaan, geïnspireerd door dit advies.

De commissie laat ons opnieuw de waarde van het water voor Nederland zien. Een onuitputtelijke bron van leven, van plezier en van economische kansen. Mits we de maatregelen nemen die nodig zijn. Wij zijn daartoe bereid, zodat ook komende generaties goed en veilig kunnen leven met water.

Als we het verstandig aanpakken, komt Nederland uit deze strijd tegen het wassende water opnieuw sterker tevoorschijn.