Waterdiner van Unie van Waterschappen

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Een mooie bijeenkomst valt of staat bij de juiste timing en een goede locatie. Beide zijn voor dit waterdiner uitstekend gekozen. We hebben zo kort na het advies van de Deltacommissie stof genoeg voor een interessant tafelgesprek. Dit boezemgemaal in Katwijk biedt ook aanknopingspunten te over. We dineren vanavond in een waterwerk, dat wordt gerenoveerd om de verandering van het klimaat het hoofd te kunnen bieden. Je zou kunnen zeggen: we zitten er middenin.

Uit het RD: Op een informatiebijeenkomst over de kustversterking is begin september aan Katwijkers gevraagd of ze zich veilig voelden. Jawel, iedereen voelde zich veilig. Gelukkig! Dat klopt met het advies van de Deltacommissie. De dreiging is niet acuut, de aanleiding wel urgent. Geen paniek, wel actie.
De zeespiegel stijgt en de rivieren zwellen. Nederland wacht een groot werk met veel facetten, om deze eeuw de voeten droog te houden.

Het kabinet heeft direct de eerste besluiten genomen:
- er komt een Deltaregisseur;
- een nieuwe Deltawet;
- en we gaan de financiën regelen.

De waterschappen hebben de Deltacommissie enorm geholpen. U hebt positief op het advies gereageerd, vanwege:
- voorkomen ramp ipv afwachten;
- de nieuwe risicobenadering;
- concrete maatregelen, koppeling korte/lange termijn;
- bewustwording Nederlanders van overstromingsrisico’s.

We moeten met elkaar Nederland veilig stellen voor de generaties na ons. Onder meer de stijging van het peil van het IJsselmeer heeft grote consequenties. Het zal veel van u vergen. De waterschappen hebben kracht en wijsheid nodig. En wij hebben u nodig.


De bescherming tegen het water en de kansen die het water biedt voor dit lage land, staan hoog op de agenda. Ik hoop dat het een stimulans zal zijn om te gaan stemmen bij de waterschapsverkiezingen in november.

Op een krachtige en veilige toekomst!