Opening waterfabriek Puur Water Natuur

Toespraak van minister Cramer bij de opening van de waterfabriek Puur Water Natuur op 2 oktober 2008.

Beste mensen,

Niemand in Nederland twijfelt eraan dat er 24 uur per dag, 365 dagen per jaar schoon drinkwater uit de kraan komt. Je hoeft de kraan maar open te draaien en je tapt fris water. Gemiddeld gebruiken wij 13 emmers per dag per persoon voor pakweg anderhalve euro per duizend liter! Dat is een gemiddeld gebruik voor een gemiddeld Europese prijs maar van topkwaliteit! Dus niet zo gek dat 95 procent van de Nederlandse bevolking vertrouwen heeft in ons kraanwater. Dat zijn percentages die lijken op vroegere verkiezingsuitslagen in Albanië of Oost-Duitsland. Kortom, Nederland beschikt over een van de beste waterleidingnetten ter wereld: gezond, betrouwbaar en goedkoop.

Maar ik wil voorkomen dat ik hiermee een beeld schets van vanzelfsprekendheid. We leunen achterover en het water stroomt wel schoon uit de kraan. Dat is een volkomen onterecht beeld. In de drinkwatersector wordt iedere dag weer keihard gewerkt om die betrouwbare kwaliteit te leveren. Schoon drinkwater leveren is een wereld van steeds weer nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen aangaan en oppakken.

Innoveren is een absolute voorwaarde voor deze sector om solide en betrouwbaar te blijven opereren. PWN is daar een lichtend voorbeeld van.

Dat doet u met deze nieuwe waterfabriek en bewees u al eerder met duurzame innovaties op uw locatie in Andijk. PWN is bijvoorbeeld het eerste bedrijf ter wereld dat op grote schaal ultraviolet licht en waterstofperoxide voor waterzuivering gebruikt. Maar u kijkt ook over de grenzen en toont tegelijkertijd maatschappelijke betrokkenheid. U ontwikkelde bijvoorbeeld daags na de tsunami de Perfector-E; een kleine mobiele waterzuiveringsinstallatie die uit iedere poel zoetwater goed drinkwater maakt.

Dames en heren,

Betrekkelijk nieuw is de aandacht voor de beheersing van de infectierisicos bij oppervlaktewaterwinningen en kwetsbare grondwaterwinningen. Sinds 2001 is er een wettelijke norm voor maximaal toelaatbaar infectierisico. Op grond daarvan hebben de drinkwaterbedrijven gekeken of de toegepaste zuivering voldoende verwijderingcapaciteit heeft om ziekteverwekkers te elimineren.

Om een sterke en veilige drinkwatervoorziening toekomstbestendig te maken, zijn we ook het traject van een nieuwe Drinkwaterwet ingegaan. De wet ligt zoals u weet nu bij de Eerste Kamer.

Ik wil met die wet een verbeterd en stevig wettelijk fundament leggen voor duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening in Nederland. Met andere woorden, een vitale infrastructuur!

Zoals u weet, bestrijkt het wetsvoorstel vrijwel het gehele terrein van de drinkwatervoorziening; van bron tot kraan, van organisatie, kwaliteit, leveringszekerheid tot doelmatigheid en tarieven.

Uitvoering van de nieuwe Drinkwaterwet zie ik als een gezamenlijk traject voor bedrijven en mijn ministerie. Dat geldt vooral de nieuwe elementen zoals bijdrage drinkwaterbedrijven aan bescherming bronnen, leveringsplannen, prestatievergelijking en tarieven. Bij de onderlinge prestatievergelijking op basis van de nieuwe Drinkwaterwet zal onderzoek en ontwikkeling expliciet worden meegenomen.
In de Tweede Kamer is in dit verband de drinkwatersector een innovatieve sector genoemd. Een kwalificatie waar ik het volledig mee eens ben.

Ik kom daarmee bijna automatisch bij PWN en de waterfabriek Heemskerk. PWN was en is altijd actief op punt van innovatie bij zuivering. Ik noemde al uw investeringen in Andijk. En dan volgt dus nu Heemskerk 2: een UV en waterstofperoxide installatie en geheel nieuwe actieve koolfilter.

U heeft dus alweer een wereldprimeur die de reputatie van PWN als innovatief drinkwaterbedrijf bevestigt. Aan het project Heemskerk 2 is door mijn ministerie de groenstatus verleend. U heeft hiermee een extra erkenning verkregen voor uw inspaningen om op duurzame wijze drinkwater te produceren. Een groenstatus wordt alleen verleend als kan worden aangetoond dat het project én innovatief is, én nadrukkelijk bijdraagt aan een duurzame toekomst. Een volledige terecht erkenning van de groene status van PWN.

Tot slot. Ik beschouw de openbare drinkwatervoorziening in Nederland als een van de beste ter wereld.

Een belangrijke verworvenheid als resultaat van de inspanningen van de sector en de goede samenwerking tussen sector en overheid. Maar behaalde resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. We moeten mét elkaar zorgen dat we aan de top staan én daar ook blijven.

Vandaag blijkt dat PWN daar een belangrijk steentje aan bijdraagt. Mijn complimenten en felicitaties aan het bedrijf en zijn medewerkers met deze nieuwe waterfabriek!

Dank u wel.