Borsele, Capelle aan den IJssel en Den Haag strijden om Jong Lokaal Bokaal

De gemeenten Borsele, Capelle aan den IJssel en Den Haag maken kans op de Jong Lokaal Bokaal, de prijs voor gemeenten die jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen. Op 20 november reikt minister Rouvoet de Jong Lokaal Bokaal uit aan de winnende gemeente.

Afgelopen september werden de 12 genomineerde gemeenten bezocht door jongerenteams om te onderzoeken of jongeren in de lokale praktijk serieus worden genomen. Een jury, bestaande uit 5 experts op het gebied van jeugdbeleid en 3 jongeren, oordeelde dat Borsele, Capelle en Den Haag tot de top behoren.

Den Haag weet jongeren en gemeente op een aansprekende manier dichter bij elkaar te brengen via een enthousiaste groep jongerenambassadeurs. Borsele is geselecteerd vanwege het bijzondere inspraakmechanisme voor jongeren in de gemeente. De jeugdraad van Borsele is erg actief en wordt serieus genomen door de gemeente. Ook Capelle aan den IJssel heeft een eigen jeugdraad met een raadsgriffier en bovendien een erg ambitieuze jeugdagenda.

Prijsuitreiking 20 november

Rouvoet reikt de Jong Lokaal Bokaal uit op 20 november, de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gemeenten kunnen op deze dag ideeën en best-practices over jongerenparticipatie en jeugdbeleid met elkaar uitwisselen. Het evenement vindt plaats in de Hogeschool van Utrecht.

Jong Lokaal Bokaal

De Jong Lokaal Bokaal is een prijs voor de gemeente die niet alleen veel doet voor jongeren, maar ze ook laat meedenken en hun ideeën vertaalt in doeltreffend en inspirerend beleid. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en het ministerie voor Jeugd en Gezin en wordt in 2008 voor het eerst uitgereikt.