Brief Afwikkeling IJsland DGS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: FM/2008/2525 M

Onderwerp: Afwikkeling IJsland DGS

Geachte voorzitter,

Middels deze brief wil ik u informeren over de bereikte overeenstemming met de IJslandse autoriteiten inzake een oplossing ten aanzien van de aanspraak van Nederlandse depositohouders bij het bijkantoor van Landsbanki in Nederland (aanbieder van Icesave) op het IJslandse depositogarantiestelsel (DGS).

Afspraken met IJsland
De gesprekken van vrijdag en zaterdag jl tussen enerzijds de Nederlandse delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank, onder leiding van de Nederlandse ambassadeur voor IJsland en anderzijds vertegenwoordigers van de IJslandse ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en van Handel, het IJslandse DGS en de IJslandse toezichthouder, vonden plaats tegen de achtergrond van de bijzonder moeilijke economische positie van IJsland op dit moment. De gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis hebben IJsland zeer hard geraakt. In deze uitzonderlijke omstandigheden is het belangrijk dat staten met elkaar samenwerken. De afspraken met IJsland zijn hier een voorbeeld van.

De afspraken zijn vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). Nadere uitwerking volgt op korte termijn. Het IJslandse DGS erkent haar verplichting tot het betalen van de tegoeden van Nederlandse depositohouders tot een bedrag van maximaal € 20.887. Om de IJslandse autoriteiten in staat te stellen aan deze verplichting te voldoen zal de Nederlandse staat een lening verstrekken aan het IJslandse DGS met een looptijd van 10 jaar. De IJslandse staat zal deze lening volledig garanderen. De rente die de Nederlandse staat zal ontvangen is gebaseerd op leningsmogelijkheden zoals IJsland die had voor de recente problemen met de drie grootste IJslandse banken en op de extra kosten voor de Nederlandse staat. Tevens is afgesproken dat het bedrag van de lening rechtstreeks aan de Nederlandsche Bank wordt overgemaakt ten behoeve van de uitbetaling van vorderingen van Nederlandse depositohouders op het IJslandse DGS.

Naast Nederlandse depositohouders hebben ook een groot aantal Britse depositohouders tegoeden bij Landsbanki. Vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk zijn in gesprek met de IJslandse autoriteiten. Zij streven eenzelfde oplossing na zoals dit weekend is bereikt door de Nederlandse delegatie.

Gevolgen Nederlandse deposithouders bij Icesave
Als gevolg van de gemaakte afspraken is zekergesteld dat het IJslandse DGS zijn verplichtingen jegens Nederlandse depositohouders nakomt. Nederlandse depositohouders ontvangen binnen de regels van het IJslandse DGS een bedrag van maximaal van € 20.887 van hun deposito's. Het resterende deel van de spaartegoeden valt tot een maximum van € 100.000 onder het Nederlandse DGS. De aanspraken van Nederlandse depositohouders bij het bijkantoor van Landsbanki op het IJslandse DGS en op het Nederlandse DGS worden afgehandeld door DNB. Depositohouders ontvangen in de komende anderhalve week bericht van DNB over de wijze waarop zij hun aanvraag kunnen indienen. Depositohouders die op woensdag 22 oktober 2008 nog geen bericht hebben gehad, kunnen zich schriftelijk melden bij DNB. DNB zal binnen de daarvoor geldende termijn zorg dragen voor de verdere afwikkeling.

De minister van Financiën,


Wouter Bos