Henk Kamp Commissaris voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Henk Kamp wordt met ingang van 1 januari 2009 benoemd tot Commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De heer Kamp is lid van de Tweede Kamer voor de VVD en was daarvoor minister van Defensie en minister van VROM.

De benoeming vindt plaats in verband met de toekomstige positie van de eilanden als ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Vooruitlopend op de feitelijke overgang is het van belang dat de kwaliteit van de uitvoering van overheidstaken op de eilanden gegarandeerd wordt. De commissaris zal daar primair voor verantwoordelijk worden.

Bij de verdere vormgeving van het transitieproces zal Henk Kamp als rechterhand van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) optreden. Zijn taken als Commissaris zullen vooral bestaan uit het stimuleren van betrokkenen op de eilanden en in Nederland, om te werken aan concrete oplossingen. Hij dient ervoor te zorgen dat beleidsplannen van ministeries aansluiten op de dagelijkse praktijk op de eilanden. Hij stroomlijnt de informatiebehoefte voor de departementen in Nederland stimuleert de voortgang van het transitieproces. Hij treedt snel en slagvaardig op en heeft direct toegang tot de politiek verantwoordelijken in de Rijksministerraad en op de eilanden. Dat is nodig om bestuurlijke patstellingen en ambtelijke competentiegeschillen te doorbreken.

Met de benoeming van Henk Kamp als Commissaris voor de eilanden wordt invulling gegeven aan de mogelijkheden voor een voortvarende gefaseerde overgang van Bonaire, Saba en Sint Eustatius in het Nederlandse staatsbestel, zoals met de eilanden is afgesproken.