Klimaatbijeenkomst met Al Gore

Spreekpunten van minister Cramer tijdens de klimaatbijeenkomst met Al Gore op 14 oktober 2008.

  • Goedenavond dames en heren. Wat een geweldig initiatief van de bedrijven en organisaties die onder de paraplu van de Climate Neutral Group aan de slag gaan.
  • Een klimaatneutrale wereld is dé uitdaging van de 21ste eeuw. En de symbolische ballon is het zoveelste bewijs dat we nu de fase van praten over het klimaat voorbij zijn. Stop the talking, start walking! Het gaat nu om echte daadkrachtige initiatieven. Zoals dit initiatief. Dat steun ik volledig!
  • Een koploperinitiatief. Dat zien we hier. Koplopers stimuleren het peloton van andere bedrijven en organisaties om ook te demarreren, ook een sprint te trekken. Nu investeren in duurzame ontwikkelingen, is de winst van morgen. Ik verwacht dan ook binnenkort nog vele andere ballonnen in ontvangst te nemen!
  • Dames en heren, het klimaatprobleem staat de laatste weken niet meer op de voorpaginas van onze kranten. De kredietcrisis eist terecht al onze aandacht op. Ik wil daar het volgende over zeggen.
  • Ik heb in de afgelopen week geluiden gehoord in de trant van: we moeten nu de kredietcrisis oplossen en daarom hebben we nu even geen tijd, of geld, om de klimaatcrisis er ook nog bij te nemen. Wel, beste vrienden, dit zou een enorme vergissing zijn als we zo zouden denken.
  • Als er iets is dat we de afgelopen weken hebben geleerd, dan is het wel dat we zon wereldwijde financiële crisis alleen samen, in internationaal verband kunnen oplossen. Ieder land op zich kan niet veel doen. Maar samen kunnen we dat wel. En moeten we dat ook. En hetzelfde geldt voor de klimaatcrisis. De financiële crisis dwingt ons juist meer dan ooit om de klimaatcrisis op te lossen. Eurocommissaris Dimas zei het heel scherp op de Internationale Klimaatbijeenkomst in Warschau, waar ik net vandaan kom: " Climate change action is part of the solution of the financial crisis". De aanpak van de klimaatscrisis is een onderdeel van de oplossing van de financiële crisis. En zo is het.
  • De financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat het noodzakelijk is om de perverse prikkels in het financiële systeem, alleen maar gericht op korte termijn winsten, overboord te gooien. Er moeten nieuwe prikkels komen, gericht op een daadwerkelijke duurzame ontwikkeling. Daar gaat het om.
  • Samenwerking, internationale samenwerking. Dat zijn de sleutelwoorden. Zonder dat gaat het niet lukken. En daarom ben ik ook zo actief in allerlei internationale fora. Maar dat neemt niet weg dat ieder land zijn eigen verantwoordelijkheden moet nemen. En de Nederlandse regering doet dat ook. Wij gaan daadkrachtig door op de ingeslagen weg naar een duurzame samenleving. We liggen op koers. Ik ben oprecht trots op de stappen die de regering, samen met andere overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, heeft gezet.
  • Dames en heren, van nationaal beleid weer terug naar internationaal beleid. Ik kom net terug van een informele ministersbijeenkomst in Warschau. Polen was het gastland en organiseert later dit jaar de VN klimaatconferentie in Poznan (ook in Polen) als tussenstap naar Kopenhagen volgend jaar . Kopenhagen wordt heel belangrijk. We moeten daar een wereldwijd klimaatakkoord bereiken. Dat hebben we vorig jaar in Bali afgesproken. En daar houden wij ons aan.
  • De Polen hadden mij - samen met een kleine groep ministers uit andere landen - uitgenodigd om na te denken over de mogelijke uitkomsten van de top in Poznan. Ik heb de Poolse voorzitter gesuggereerd om zich te concentreren op een aantal belangrijke punten van dat toekomstige akkoord van Kopenhagen. Denk aan het vaststellen van de mondiale ambitie voor reductie van emissies en het uitwerken van de zogenaamde Internationale Financiële Architectuur.
  • Een term die U vaker zult horen, de Internationale Financiële Architectuur. Waar gaat het hier om? Heel eenvoudig om de vraag wie gaat betalen voor de financiële ondersteuning van de ontwikkelingslanden? Ik heb over dit onderwerp een aantal maanden geleden het voortouw genomen en voorstellen gedaan. Ik ben blij dat de EU, via het Franse voorzitterschap, deze Nederlandse voorstellen heeft overgenomen. De EU , en dat is wel duidelijk geworden tijdens de bijeenkomst in Warschau, kan als locomotief optreden. Wij kunnen en moeten die rol vervullen. Wij, de Europese Unie, moeten de wereld tonen dat het ons serieus is. Wij moeten de wereld tonen dat wij, de Europese Unie, onze ambitieuze doelen voor 2020 zullen nakomen
  • Hoeveel geld is er nodig voor klimaatactie? Hoe wordt dat geld bijeen gebracht door overheden? Hoe mobiliseren we private investeringen? Op basis van welke regels dragen landen bij en hoe worden die fondsen dan beheerd? Dat zijn zo een paar vragen die op de volgende klimaattop in Poznan worden besproken.
  • Waarom zijn deze vragen zo belangrijk? Als er een ding duidelijk is, en als er een ding is waar ik voor ga vechten, dan is het wel dat de ontwikkelingslanden financieel gesteund moeten worden. De ontwikkelingslanden zijn de eerste slachtoffers van de mondiale klimaatcrisis. Een klimaatcrisis die vooral door ons, de rijke landen, is veroorzaakt. De armere ontwikkelingslanden moeten uit de wind worden gehouden, zij moeten worden geholpen. Zij zijn de eerste en grootste slachtoffers. En daar ga ik mij in alle internationale fora hard voor maken. Dat is mijn inzet en dat is mijn overtuiging!
  • Dames en heren, de internationale gemeenschap staat voor grote uitdagingen en moeilijke vragen. Moeilijke vragen, inderdaad. Maar wie heeft gezegd dat er gemakkelijke antwoorden zijn op een 'ongemakkelijke waarheid'? Op een 'Inconvenient Truth'?
  • De weg naar een duurzame wereld is vol hobbels en drempels. Maar we moeten op weg, anders komen we er nooit. Het is zaak nu te versnellen. Bijna iedereen is van de noodzaak doordrongen. En dat is niet in de laatste plaats een verdienste van de man waarvoor u vanavond gekomen bent. Als geen ander heeft hij de klimaatsproblematiek op de kaart gezet.
  • Het is een grote eer voor mij om hem bij U aan te kondigen. Ik ga daarom nu verder in het Engels.
  • In his Nobel Prize acceptance speech last year Mr. Gore said: 'We have a purpose. We are many. For this purpose we will rise, and we will act'.
  • I cannot agree more with Mister Gore. We have the tools, we have the sustainable power to act, not tomorrow, but now !
  • We can, yes we can! Ladies and gentlemen, its a great honor and privilege for me to present to you: Mister Al Gore...