'Kredietcrisis biedt kansen in klimaatstrijd'

Meer dan tweeduizend koplopers uit het bedrijfsleven, overheden en de non-profit sector, verzamelden zich dinsdagavond in de Aalsmeerse studio's van Endemol voor de speech van Al Gore. De Nobelprijswinnaar was door milieu-adviseur Maurits Groen naar Nederland gehaald om te spreken over hoe we de klimaatproblemen het beste kunnen aanpakken.

Hoewel er genoeg initiatieven door het bedrijfsleven worden genomen (Philips liet weten per 1 juli 2009 te stoppen met de verkoop van standaard TL-lampen in Nederland en België), zijn die niet toereikend. Volgens Gore heeft de overheid een stuwende rol bij de bestrijding van de klimaatproblematiek: 'Integriteit is nodig om de markt echt te blijven vertrouwen. Het is aan jullie om nu echt te investeren in vernieuwbare energie', aldus de klimaatgoeroe.

Minister Cramer op de bank van Philips. Het concern liet weten op 1 juli 2009 te stoppen met de verkoop van standaard TL-lampen.

Minister Cramer sprak vóór Gore en refereerde - net als de Amerikaan later zou doen - aan de kredietcrisis: 'Ik heb in de afgelopen week geluiden gehoord in de trant van: we moeten nu de kredietcrisis oplossen en daarom hebben we nu even geen tijd, of geld, om de klimaatcrisis er ook nog bij te nemen. Wel, beste vrienden, dit zou een enorme vergissing zijn als we zo zouden denken. Als er iets is dat we de afgelopen weken hebben geleerd, dan is het wel dat we zon wereldwijde financiële crisis alleen samen, in internationaal verband kunnen oplossen. Ieder land op zich kan niet veel doen. Maar samen kunnen we dat wel. En moeten we dat ook. En hetzelfde geldt voor de klimaatcrisis.'

En verder: 'De financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat het noodzakelijk is om de perverse prikkels in het financiële systeem, alleen maar gericht op korte termijn winsten, overboord te gooien. Er moeten nieuwe prikkels komen, gericht op een daadwerkelijke duurzame ontwikkeling', aldus Cramer.

Al Gore

Gore sneed eveneens de malaise in de wereld van de haute finance aan. De Amerikaan zag echter mogelijkheden voor Nederland: 'Benut de kansen die de kredietcrisis biedt voor duurzaamheid en investeer in vernieuwbare energie.'