Staatssecretaris presenteert vervolgplan Werving en Behoud

“Het behoud van personeel is van het grootste belang om het negatieve saldo van in- en uitstroom ongedaan te maken en vervolgens met werving en een open personeelssysteem de structurele vulling te verbeteren. De ambitie van Defensie is volledige vulling”. Dat schrijft staatssecretaris Jack de Vries vandaag in de brief over het Actieplan Werving en Behoud aan het parlement.

De Vries kondigt een pakket maatregelen aan dat aantoont dat Defensie haar medewerkers waardeert en graag wil behouden. De belangrijkste maatregel daarvoor is het realiseren van rust. Het personeel moet na alle reorganisaties weer kunnen rekenen op stabiliteit en vertrouwen in de organisatie, zo stelt de bewindsman.

De balans tussen werk en privé krijgt de komende jaren veel aandacht. Zo kunnen mannelijke militairen met kinderen onder de één jaar vrijstelling aanvragen voor militaire missies. Ze kunnen ook aangeven dat ze niet in het eerste levensjaar, maar op een later moment willen worden vrijgesteld. De militair krijgt dan een voucher die hij kan gebruiken tot het kind vijf jaar is.

De aangekondigde verhoogde aandacht voor schaarse categorieën (technici, artsen en verpleegkundig personeel) is in volle gang. Verder zal in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden de waardering voor het uitzendverleden worden meegenomen, in financiële of andere zin.

Volgens de bewindsman zijn de eerste positieve gevolgen van het Actieplan Werving en Behoud zichtbaar. Het negatieve saldo van in- en uitstroom bedroeg de eerste acht maanden van dit jaar 958 tegen 1121 in 2007. De negatieve trend lijkt dus gekeerd, maar blijvende aandacht voor het personeel overal in de organisatie blijft een vereiste.

De wervingsinspanningen zijn het afgelopen half jaar sterk geïntensiveerd. “De invoering van een wervingsbonus van 1000 € netto zal naar verwachting een grote stimulans zijn”, aldus De Vries. Het totale aantal belangstellenden in de eerste helft van 2008 bedroeg al zeventig procent van het aantal in 2007. Naar verwachting zullen op jaarbasis enkele honderden nieuwe werknemers bij Defensie aantreden. “Deze horizontale instroom zal geen effecten hebben op loopbaanperspectieven, maar de werkdruk juist verlichten.”

De Vries denkt dat de eerste effecten van het Actieplan Werving en Behoud in 2009 merkbaar worden. “Hoe dan ook proberen we met dit pakket een forse slag vooruit te maken. Defensie is een fantastisch bedrijf waar je je onder meer prima kunt ontwikkelen en een opleiding kunt volgen. Bovendien lever je een bijdrage aan een veilige wereld. Er bestaan weinig werkgevers die dat kunnen bieden”.