Akkoord over toekomst mosselzaadvisserij en natuurherstel in Waddenzee

Vandaag heeft minister Verburg van LNV met natuurorganisaties en de mosselsector een convenant gesloten over mosselzaadvisserij en natuurherstel in de Waddenzee. Het convenant beschrijft het proces naar duurzame mosselzaadvisserij en natuurherstel in de Waddenzee, én roept op tot innovatie in de mosselsector waardoor mosselen 'Zeeuwse roem' kunnen blijven.

Dit convenant is een unieke samenwerking tussen de verschillende partijen waarbij de toekomst van de mosselsector duidelijker is geworden én waarbij natuurherstel door afnemende bodemberoerende mosselzaadvisserij wordt bevorderd. Voor eind februari 2009 is er een gezamenlijk Plan van Uitvoering klaar. Daarin staat onder andere het tijdspad waarbinnen natuurherstel plaatsvindt en ook het tijdspad waarbinnen de mosselsector de ruimte krijgt om innovaties door te voeren die leiden tot minder bodemberoerende mosselzaadvisserij in de Waddenzee. Tot 2020 is mosselzaadvisserij in de Waddenzee zodanig dat het past in het nog te maken Natura-2000 beheerplan voor de Waddenzee. Uitgangspunt is dat natuurherstel en verandering van de mosselvisserij gelijk opgaan.

Bemiddeling door Heldoorn

Dit convenant en straks het Plan van Uitvoering maken een einde aan de discussie over wat nu op de korte en lange termijn kan in de Waddenzee. Natuurorganisaties erkennen dat de transitie van de mosselsector tijd vergt én noodzakelijk is voor de mosselsector in Zeeland. De mosselsector onderneemt initiatief om de traditionele mosselzaadvisserij in de Waddenzee om te bouwen naar nieuwe en duurzame methoden. Het convenant is tot stand gekomen op aandringen van minister Verburg die hierover met beide partijen indringend heeft gesproken. Minister Verburg had Sicko Heldoorn, burgemeester van Assen, benoemd om tot een convenant te komen.

Mosselzaad wordt in de Waddenzee opgevist en verplaatst naar kweekpercelen, onder andere in de Oosterschelde. De Raad van State vernietigde dit voorjaar een vergunning voor de mosselzaadvisserij voor het voorjaar 2006 in de Waddenzee omdat de rechter vond dat de effecten op de natuur niet geheel duidelijk waren. In dit convenant spreken de organisaties af constructief samen te werken, dat verschillen van mening buiten de rechtszaal worden beslecht en op elkaar gerichte publieke acties worden vermeden.