Meer keuzemogelijkheden voor de telecomconsument

Staatssecretaris Heemskerk wil meer keuzemogelijkheden voor de consument als het gaat om mobiele telefonie, mobiel internet en andere draadloze diensten.

Dat staat in een brief die Heemskerk dinsdag 21 oktober 2008 naar de Tweede kamer heeft gestuurd. In de brief kondigt Heemskerk aan medio 2009 extra frequenties te gaan uitgeven voor mobiele communicatie. Nederland is samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden één van de eerste landen in Europa waar dit gebeurt.

Met de frequenties kunnen (nieuwe) marktpartijen tal van (extra) diensten aanbieden zoals mobiel internet (WIMAX). Ook kunnen de frequenties gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS waarmee hogere data snelheden mogelijk worden. Door de uitgifte van deze extra vergunningen komen er kansen voor nieuwe marktpartijen en neemt naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toe. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren volgens Heemskerk. "De overheid schrijft bedrijven niet, zoals vroeger, voor welke technologie ze moeten gebruiken. Hierdoor kunnen ze zelf inspelen op de wensen van de consument en krijgt innovatie meer kans", aldus de staatssecretaris.

De frequenties worden via internet geveild. Voor Nederland is dat een primeur. Dit veilingmodel is bij uitstek geschikt om nieuwkomers op de markt ook een eerlijke kans te bieden. Bovendien verkleint het de kans op een onnodig prijsopdrijvend effect tijdens de veiling en zijn de administratieve lasten beperkt. De ervaringen uit eerdere veilingen en van andere landen worden nadrukkelijk meegenomen bij de opzet van dit nieuwe model. Daarnaast hebben OPTA, NMa en marktpartijen hun inzichten gegeven. Het veilingmodel is daarom aangepast en verschoven in de tijd. Agentschap Telecom zal begin 2009 een voorlichtingssessie geven over het veilingmodel. Na deze voorlichting wordt eerst een testveiling voor marktpartijen gehouden. Daarna vindt de daadwerkelijke veiling in het tweede kwartaal van 2009 plaats. Begin november worden de veilingregels al gepubliceerd op internet, zodat bedrijven de tijd hebben zich voor te bereiden.

De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen zijn dat de maximale hoeveelheid te verwerven spectrum wordt ingeperkt (max. 40 Mhz. per deelnemer). Dit zorgt er voor dat de frequentieruimte verdeeld kan worden over ten minste vijf verschillende partijen. Hiermee wordt ruimte geboden aan tenminste twee nieuwkomers op de markt. Daarnaast moeten partijen de frequenties verplicht in gebruik nemen en daadwerkelijk diensten aanbieden. Hiermee wordt voorkomen dat grote bestaande telecom spelers de frequenties verwerven vanuit een defensief oogpunt om de concurrentie te hinderen.

Meer informatie:
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter Economische Zaken, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl.