Nederlandse generaal krijgt bevel over troepenmacht Zuid-Afghanistan

Generaal-majoor Mart de Kruif krijgt de komende maand het commando over de ISAF-troepenmacht in Zuid-Afghanistan. Vandaag zwaaide hij zijn staf uit op Vliegbasis Eindhoven. Hijzelf vertrekt enkele dagen later. Ook sprak luitenant-generaal Rob Bertholee namens de Commandant der Strijdkrachten de staf toe.

Generaal De Kruif wordt een jaar lang de commandant van het Regional Command South (RC-South). Hij volgt de Canadese generaal Marc Lessard op. Het regionaal commando is verantwoordelijk voor alle regionale civiel-militaire activiteiten in het gebied, uitgevoerd door de verschillende Task Forces. Na deze commando-overdracht bestaat het Nederlandse aandeel in de staf van RC-South uit 75 militairen. Het hoofdkwartier is gevestigd op het vliegveld van Kandahar. Onder RC-South vallen de ISAF-eenheden in de zuidelijke provincies Kandahar, Helmand, Uruzgan en Zabul, waar 19.000 militairen gelegerd zijn.

Nederland, Groot Brittannië en Canada leverden de afgelopen jaren afwisselend het commando over deze troepen. In 2006 voerde de Nederlandse generaal-majoor Ton van Loon het bevel over RC-South.

Generaal De Kruif was vanaf begin 2007 commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Binnen deze functie was hij verantwoordelijk voor de operationele inzetbaarheid van zijn eenheden voor de ISAF-missie in Uruzgan.