Stand van zaken IJsselmeerziekenhuizen II

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2887408

21 oktober 2008

Met deze brief informeer ik u over de laatste stand van zaken met betrekking tot de IJsselmeerziekenhuizen. Ik ben mij er van bewust, gezien het aantal vragen dat u over de situatie in dit ziekenhuis heeft gesteld, dat u zeer aan dit onderwerp hecht.

Op 7 oktober heb ik u voor het laatst geïnformeerd over de stand van zaken. In die brief staat dat het ziekenhuis een concept-aanwijzing heeft gekregen waarin wordt gevraagd om een plan van aanpak op de volgende drie punten: verantwoorde zorg, de financiële situatie en een toekomstplan voor de regio. Naast mijn concept-aanwijzing aan de instelling is door de betrokken partijen gezamenlijk een onafhankelijke deskundige, de heer Lodewick, aangesteld. De heer Lodewick heeft de opdracht om te adviseren over de financiële situatie op korte termijn en het perspectief op een financieel gezonde en duurzame eindconfiguratie van ziekenhuiszorg in de regio op de middellange en lange termijn. De heer Lodewick heeft een zeer ruime ervaring met veranderingsmanagement in ziekenhuizen en zal op 28 oktober zijn rapportage presenteren aan de betrokken partijen. Ik zal u de rapportage toesturen.

Omdat ik erg hecht aan een goede spreiding en bereikbaarheid van zorgvoorzieningen en gelet op de specifieke geografische ligging van de provincie Flevoland, moet er een zorgvuldige afweging worden gemaakt ten aanzien van het al of niet voortbestaan van enige vorm van ziekenhuisvoorziening in Lelystad. De huidige financiële positie van het ziekenhuis is echter dermate slecht dat liquiditeitssteun tot aan de publicatie van de mogelijke toekomstscenario’s op 28 oktober met het oog op de zorgvuldige afweging noodzakelijk is. Op verzoek van de grootste verzekeraar in de regio (Achmea) heeft de gemeente Lelystad een bedrag aan steun toegezegd. Achmea is bereid om - in afwachting van het advies van de heer Lodewick - de instelling met de resterende benodigde liquide middelen voor de exploitatie te ondersteunen. Achmea heeft hierbij als voorwaarde gesteld dat het ziekenhuis niet gerechtigd is besluiten te nemen over haar toekomst voor 28 oktober 2008. Vanwege het belang van de continuïteit van zorg en de bereikbaarheid van de zorgvoorzieningen heb ik Achmea in ruil hiervoor een borgtocht van maximaal euro 1,5 miljoen toegezegd, waarmee de liquiditeit tot aan de presentatie van het rapport is verzekerd.

Zoals gezegd zal ik u de rapportage van de heer Lodewick toezenden. Mochten zich eerder nieuwe relevante feiten voordoen dan zal ik u daarover direct informeren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink