Vogelaar shopt op de Haagse Markt

De kracht van de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk is de economie. Dat is de stellige overtuiging van wethouder Marnix Norder. Hij heeft minister Vogelaar tijdens het wijkbezoek aan Den Haag op maandag 20 oktober 2008 daarom meegenomen naar de drukbezochte Haagse Markt.

Klein India
Transvaal kan volgens Den Haag, net als China Town in het centrum, een trekpleister worden voor toeristen. 'Het is multicultureel en er is een grote hindoestaanse gemeenschap. Je zou hier een Klein India kunnen creëren. Dat trekt niet alleen bewoners uit andere wijken van Den Haag, maar toeristen vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Zij moeten hier in Transvaal geld gaan uitgeven.'

Om het multiculturele karakter van de wijk te demonstreren neemt de wethouder de minister mee naar de drukke Haagse Markt. Deze is sinds 1938 gevestigd bij het Hobbemaplein in de wijk Transvaal. De markt is 500 meter lang en er is ruimte voor 500 kramen en is een van de grootste dagelijkse markten van Nederland. Het is er altijd druk.

Marktmeesters
Ook de Haagse Markt is toe aan vernieuwing en er zijn grootscheepste plannen, vertellen de marktmeesters. 'De bestrating is versleten en moet worden vervangen. De riolering is niet meer goed en de opstelling van de kramen is rommelig.' Volgend jaar willen ze beginnen met de renovatie. Het terrein moet vooral een meer open uitstraling krijgen. En het moet meer toegankelijk worden. Naast het terrein loopt een trambaan en daarnaast staat een muur. Deze muur moet weg, opdat bewoners vanuit de Schilderswijk gemakkelijker naar de markt kunnen komen.

Schilderswijk
Met al die grootse plannen voor Transvaal, komt de Schilderswijk er maar bekaaid af, vindt ondernemer Karin Adnan van supermarkt Tanger. De gemeente moet meer pinautomaten plaatsen, betere fietsstalling regelen, en meer en betere straatverlichting en -versiering aanbrengen, meent hij. Zelf wil hij in zijn Schilderswijk een sterke ondernemersverening oprichten, want die is er nu niet. 'De ondernemers in deze wijk moeten ook zelf meer hun best doen. De mensen hier zijn niet wakker. We missen ondernemers die echt hard willen werken voor de zaak. Met een sterke ondernemersvereniging en extra hulp van de gemeente, kan de Schilderswijk net als Transvaal profiteren van multicultureel ondernemen.'

Zie ook: