Vogelaar: vooral mét bewoners werken aan wijkverbetering

Vooral de grote steden moeten bewoners meer betrekken bij de plannen de plannen om hun wijk te verbeteren. Dat stelt een onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) . Ook minister Vogelaar erkent dat er hier en daar een tandje bij moet. 'Gemeenten moeten samen mét bewoners werken aan een betere wijk en niet beslissen vóór bewoners', zei ze in een reactie tijdens de presentatie van het rapport op dinsdag 21 oktober 2008 in Nieuwspoort.

Het versterken van bewonersparticipatie in de krachtwijken is volgens Vogelaar een van de belangrijkste punten binnen de wijkenaanpak. 'We moeten daarbij nadenken over vernieuwende vormen van inspraak waardoor niet alleen mensen vanuit het traditionele vergadercircuit betrokken worden', aldus de minister.

Wensen
Waar gemeenten tekort schoten was dit uit tijdgebrek, maar ook uit angst bewoners te vragen naar hun wensen of om geen valse verwachtingen te wekken, aldus de onderzoekers. In sommige andere gemeenten is de bewonersparticipatie er wel flink op vooruit gegaan.

Het onderzoek naar de mate waarin en de wijze waarop gemeenten bewoners hebben laten participeren in de krachtwijken, is in een overzichtelijke waaier weergegeven. Hierin is in één oogopslag te zien welke gemeenten voldoende scoren en welke onvoldoende. Het LSA wil deze kwaliteitskaart voor een langere periode gebruiken, het tweede onderzoek, naar de uitvoering van de wijkactieplannen, zal in 2009 worden gehouden. Het LSA is een onafhankelijk landelijk platform van bewoners die samenwerken om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten.