Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Kant, Langkamp en Gerkens over de samenwerking tussen de overheiddssite "Hallo Wereld" en Agis zorgverzekeringen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2881275

21 oktober 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Kant, Langkamp en Gerkens (allen SP) over de samenwerking tussen de overheiddssite "Hallo Wereld" en Agis zorgverzekeringen (2080900830).

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

1. Op welke manier participeert zorgverzekeraar Agis zich in de overheidsite Hallo Wereld?

Agis participeert niet in de website van Hallo Wereld.
Agis was alleen gedurende 2007 partner in een publiek-private samenwerking. De toenmalige Minister van VWS heeft het indertijd private initiatief met een subsidie ondersteund. Hallo Wereld was derhalve destijds geen overheidssite.

Op de website van Hallo Wereld werd Agis in 2007 als maatschappelijke partner genoemd. Deze vermelding is verwijderd na beëindiging van het partnerschap in januari 2008. Onder het kopje Geen Spam op de site had Agis eveneens verwijderd moeten worden. Dit is abusievelijk niet gebeurd, maar inmiddels is Agis ook hier verwijderd.

2. Is er sprake van een financiële overeenkomst met Stichting Hallo Wereld en zorgverzekering Agis? Zo ja, hoe ziet deze eruit en kunt u de Kamer hiervan een afschrift sturen?

Nee.

3. Is het waar dat zorgverzekeraar Agis de overheidsite van Jeugd en Gezin “Hallo Wereld” sponsort? Zo ja, met hoeveel geld sponsort zorgverzekering Agis deze overheidssite?

Zie mijn antwoord op vraag 4.

4. Wat is de inhoud van de sponsorovereenkomst? Welke 'gunst' of 'tegenprestatie' krijgt Agis voor zijn financiering?

Er is geen sprake van een sponsorovereenkomst met de overheid. Agis heeft in 2007 betaald aan de private initiatiefnemer. En kreeg in 2007 als tegenprestatie:

  • vermelding logo

  • link met doorklik naar www.agisweb.nl

  • eenmalige mail uit naam van de Stichting Hallo Wereld met verzoek tot participatie in enquête naar zorgbehoefte jonge gezinnen.

Agis heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van het programma Hallo Wereld.

5. Waarom is er gekozen voor deze (vraag 2 en 3) samenwerking met Agis?

Een verzoek tot samenwerking vanuit de Stichting Hallo Wereld aan Zorgverzekeraars Nederland is afgewezen door ZN.
Agis was mede wegens goed bereik onder migranten een geschikte partner. De Stichting Hallo Wereld heeft op die grond besloten de samenwerking met Agis aan te gaan.

6. Zijn er nog meer sponsors van Hallo Wereld? Zo ja, welke, met welke bedragen en afspraken?

Nee.

7. Deelt u de mening dat er sprake is van klantenwerving wanneer er uit naam van Agis een enquête via de email wordt verzonden? Zo neen, waarom niet?

Deelnemers werd de keuze gelaten om na een opt-in (actieve toestemming) te participeren in de eenmalig vanuit de Stichting Hallo Wereld verzonden enquête. Een tweede opt-in was noodzakelijk om als deelnemer daadwerkelijk informatie toegezonden te krijgen.

8. Deelt u voorts de mening dat gegevens van bezoekers van overheidssites niet gebruikt mogen worden door commerciële belangenhebbers, zoals in dit geval een zorgverzekeraar? Zo neen, waarom niet?

Hallo Wereld was in 2007 geen overheidssite. Het partnerschap is in januari 2008 reeds beëindigd.

9. Deelt u de mening dat de onafhankelijkheid van overheidssites gewaarborgd moet zijn?

Ja.

10. Zijn er meer overheidssites die met, niet zijnde overheidsinstellingen, een (financiële) samenwerkingsovereenkomst hebben? Zo ja, welke? Hoeveel geld is hiermee gemoeid?

Dat is mij niet bekend, er bestaat in Nederland geen centraal meldpunt voor dit soort initiatieven.

11. Erkent u dat, als er sprake is van sponsoring, er geen sprake meer kan zijn van onafhankelijke informatievoorziening en dat tevens belangenverstrengeling niet is uitgesloten? Deelt u de mening dat daarom sponsoring van overheidsinformatie, zoals via overheidssites, ongewenst is? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Er was geen sprake van sponsoring van overheidsinformatie. Agis had geen enkele invloed op de inhoud van het programma Hallo Wereld.

1) www.hallowereld.nl
2) GPD, 23 september 2008