Bestuursstijlenmonitor

De bestuursstijlenmonitor is een instrument dat kan helpen bij het opstellen van een profielschets voor de burgemeester. De monitor is gericht op de accenten in de bestuurstijl die van de burgemeester worden verwacht. Het gaat om een vragenlijst die wordt gebruikt door degenen die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de (concept) profielschets. De uitkomsten kunnen dienen voor discussie over de vraag over welke dominante bestuurstijl de burgemeester moet beschikken.

Nadat de vragenlijsten zijn ingevuld, kunt u de gegevens verwerken tot een rapportage van de gemiddelde uitkomsten van alle deelnemers. Anonimiteit is dus gewaarborgd. De rapportage geeft u materiaal om de discussie te voeren over welke keuze u uiteindelijk maakt.

Instructie Bestuurstijlenmonitor

De monitor bestaat uit een vragenlijst (beschikbaar in Word en Open standaard) en een verwerkingsmodule (beschikbaar in Excel en Open standaard) die gedownload en ingevuld kunnen worden. Het document met algemene informatie over bestuursstijlen voor burgemeesters kan hiervoor gebruikt worden. Deze bestanden vindt u in de bijlagen. De module geeft vervolgens een rapportage van de resultaten. Een interactieve versie van de bestuurstijlenmonitor zal binnenkort beschikbaar zijn.

Ga als volgt te werk:

  1. Download de vragenlijst en print een exemplaar voor elke deelnemer.
  2. Laat alle deelnemers de vragenlijst invullen. Voor uitleg over het invullen van de vragenlijst: zie hoofdstuk 2 van de Handreiking benoemingsproces burgemeester.
  3. Gebruik het bestand ‘Verwerkingmodule en rapportage’ voor de verwerking van de vragenlijsten. Volg de instructies in het bestand.