Cramer: 'Niet tornen aan klimaatpakket'

Minister Cramer was maandag in Luxemburg voor de Europese milieuraad. Een enkel land wil eerder gemaakte afspraken ongedaan maken wegens de financiële crisis. De minister blijft echter optimistisch: 'Veruit de meeste landen vinden dat het pakket goed is en dat je er niet aan moet tornen omdat anders het kaartenhuis in elkaar stort.'

De Europese ministers van milieu waren op maandag 20 oktober bijeen in Luxemburg om te spreken over Europese maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. De bewindslieden zijn ervan overtuigd dat voortgang moet worden gemaakt met de voorstellen die uiteindelijk moeten leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot van twintig procent in 2020. Een snelle besluitvorming is geboden, zo vinden zij.

De maatregelen die de lidstaten samen met het Europees Parlement opstellen, zijn erop gericht de uitstoot van CO2 verder te koppelen aan een veilingsysteem van emissierechten: emissiehandel. Het is een prikkel voor producenten minder uit te stoten.

Minister Cramer hecht eraan dat de Europese Unie leiderschap toont op dit dossier om zo de rest van de wereld ook aan boord te krijgen voor een ambitieuze aanpak van het klimaatprobleem. 'Iedereen kijkt naar Europa, niets doen is geen optie', aldus Cramer.

Ze verzet zich tegen het idee - hierin gesteund voor vrijwel alle lidstaten - dat we als gevolg van de financiële crisis nu geen aandacht kunnen hebben voor de klimaatcrisis. Juist nu moeten we er een tandje bijzetten. Want als er één ding is dat we hebben geleerd van de financiële crisis, is het dat we een duurzame economie moeten hebben. Italië, de lidstaat die bezwaar maakt vanwege de mondiale monetaire malaise, is volgens de bewindsvrouw 'een roepende in de woestijn'.

De milieuminister ziet een ambitieus Europees klimaat -en energiepakket als voorwaarde voor een succesvolle internationale klimaattop in Kopenhagen eind volgend jaar. 'Het zal nog een hele heisa worden om af te spreken hoe de lasten van de uitstootvermindering verdeeld moeten worden. China ziet in dat het een bijdrage moet leveren, maar kijkt ook naar wat Amerika doet', aldus Cramer.

Maar internationaal akkoord of niet, Nederland houdt zich aan de afspraak de CO2-uitstoot met dertig procent te verminderen. Zo liet de minister weten.