Toespraak bij de start van het versneld inrichten van de Eelder- en Peizermaden

Toespraak door SG Van der Zande namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de start van het versneld inrichten van de Eelder- en Peizermaden op 29 oktober 2008.

Dames en heren,

U krijgt veel met haar te maken en ze gaat vast nog verrassen. Zij is het - niet het waterschap, niet de provincie, niet Den Haag - die straks het wonen, werken en recreëren dicteert. Want de natuur hier in de Eelder- en Peizermaden gaat zich niets aantrekken van welke opdacht dan ook. Niets van maden, waar ze die authentieke naam aan dankt. Ze heeft een nattere, mooiere, grotere, gevarieerdere en ruigere wereld in de aanbieding. Vol met gratis toegiften. In de vorm van nieuwe vogelsoorten. Of zeldzame planten. Dat geeft een spannende dimensie. Het is bovendien leuk, leerzaam en nuttig voor kinderen. Waardevol voor omwonenden en stadsmensen die hier op adem willen komen.

Daar heeft u, provincie en waterschap, zelf een stevige hand in gehad. U heeft samen met de gebiedscommissie, de LTO, de gemeenten, de burgers, boeren en buitenlui en genoemde partners, een mooie deal gemaakt. Om een zeer groot gebied, vierduizend voetbalvelden groot, versneld tot natuur- en watergebied te maken.

En u doet dat niet alleen voor de Drenthenaar en Groninger in deze omgeving. Er is ook een slimme bovenregionale functie, waar welbewust voor is gekozen. De Eelder- en Peizermaden dienen als waterberging. De hele regio, inclusief het Martiniziekenhuis, zal dus beter zijn opgewassen tegen extreem weer en overstromingen. Minister Verburg waardeert dat. Kort geleden heeft de Deltacommissie zich op verzoek van het kabinet over het risico van een grote overstromingsramp gebogen. Daar zijn, zoals dat heet, oplossingsrichtingen uit gekomen. En die oplossingen lagen voor een deel in wateropslag. Fantastisch dat u deze unieke kansen hier combineert. Het dient meerdere doelen tegelijk. Het heeft lef, en de minister en ik vinden dat het veel lof verdient. Mijnheer Van Dijk, Drenthe heeft een duidelijke visie en besteedt haar geld goed!

Niet minder belangrijk vindt minister Verburg, dat er een tweede bovenregionaal doel binnen bereik komt: de EHS - de Ecologische Hoofdstructuur. Zoals u weet is ons natuurbeleid erop gericht de EHS snel te realiseren. Dit concept is ontworpen om ecosystemen duurzaam te maken en de achteruitgang van de natuur tegen te gaan. We willen natuurgebieden op natuurgebieden aan laten sluiten, in eigen land en in de landen om ons heen. Zo ontstaat een groot, samenhangend systeem in heel Europa. Planten en dieren kunnen zich via deze slinger van natuur verspreiden en overleven. De natuur als geheel wordt minder kwetsbaar. Bovendien profiteert ook de landbouw. Door de herverkaveling van vierduizend hectare belendend landbouwgebied. Ook dat is een prima zaak.

U stelt terecht dat we dat met agrarisch natuurbeheer alleen niet hadden bereikt. Maar we hadden het ook niet alleen bereikt met hele geschikte biologen en hydrologen. Noch met de zeer goede bestuurders, raads- en statenleden die ik voor mij zie staan. Want ook al heb je de allerbeste spelers bij elkaar, dan nog kun je niet altijd rekenen op een uitmuntende samenwerking. Het geheim zit 'm in de betrokkenheid van iedereen die dit gebied een warm hart toedraagt. Samen gebiedsgericht integraal zaken oppakken, dat is wat de minister in dit project zeer aanspreekt. Het is wat ons voor ogen staat met het Investeringsbudget Landelijk Gebied.

Dames en heren,

We hebben een sportieve minister, die ook zelf graag een marathon loopt. Een minister die uit ervaring weet, hoe enorm belangrijk de start is. Vaak is dat het halve werk. Daarom feliciteer ik u namens minister Verburg graag en van harte met deze start.