48.000 kinderen extra in dagopvang en buitenschoolse opvang

Het aantal kinderen in de buitenschoolse opvang (bso) en de dagopvang is tussen december en juni fors toegenomen. In zes maanden tijd hebben 48.000 kinderen extra een plaats gekregen.

Daarmee is het totaal aantal kinderen dat gebruik maakt van de bso en de dagopvang gestegen naar 467.000. Ondanks deze toename zijn de wachtlijsten in de dagopvang gegroeid, voornamelijk in steden met meer dan 100.000 inwoners. Staatssecretaris Dijksma stelt een subsidieregeling in voor het aanpakken van de wachtlijsten in deze steden.

Dankzij de inspanningen van de kinderopvangsector, scholen en gemeenten is een flinke capaciteitsuitbreiding gerealiseerd. De vraag naar kinderopvang groeit echter nog harder. Vooral in de grote steden. De omvang van de wachtlijst voor de dagopvang is tussen december 2007 en juni 2008 toegenomen met 4500 kinderen. Voor de BSO is deze afgenomen met 500 kinderen. De gemiddelde wachttijd is in dezelfde periode toegenomen.

Staatssecretaris Dijksma neemt extra maatregelen om de wachtlijsten aan te pakken waar het capaciteitsprobleem het grootst is. Zij stelt 3 miljoen euro beschikbaar in een tijdelijke subsidieregeling voor steden met meer dan 100.000 inwoners. Naast de stimuleringsmaatregel heeft staatssecretaris Dijksma ook een Netwerkbureau Kinderopvang in het leven geroepen. Dit bureau zal vooral de samenwerking in de sector stimuleren en gemeenten motiveren om de capaciteit in de kinderopvang verder uit te breiden. Ook wordt de subsidie aan de Werkgroep Onderwijs en Kinderopvang (WOK) verlengd tot 1 september 2011.