Toespraak Maritime Awards Gala 2008

Toespraak door minister Van der Hoeven over de innovatiekracht van de maritieme sector, op het Maritime Awards Gala 2008 en de prijsuitreiking maritieme innovatieprijzen, op 6 november 2008 te Den Haag.

Dames en heren,

Iemand heeft eerder prachtig verwoord wat ik voel als ik aan de maritieme sector denk. Die persoon heet Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van het beroemde boek Le Petit Prince. Hij schreef het volgende:

"Als je een schip wilt bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee."

Beste mensen,
Dát is waar het om gaat: om verlangen, om passie. Als ik denk aan de maritieme industrie, dan denk ik aan een enorme gedrevenheid en innovatiekracht.

Dan denk ik aan al die mensen die met hun ziel en zaligheid werken op werven, bij toeleveranciers, op zee, in de haven… maar ook aan de ontwerptafel, in onderzoeksruimtes, op scholen en in het maritieme bedrijfsleven.


Die passie heeft effect: kijk bijvoorbeeld naar de scheepsbouw en toeleveranciers. Het afgelopen jaar was het beste jaar ooit, alle records zijn gebroken. De omzet nam met 23 procent toe tot 7,6 miljard euro en de werkgelegenheid steeg met maar liefst 17 procent tot meer dan 35.000 medewerkers. En de orderboeken zijn nog goed gevuld voor de komende paar jaar!

Wat ik zo mooi vind aan de maritieme sector, is dat er zoveel ruimte is voor innovatie. Het bruist bij u van creativiteit. U heeft geen champagne nodig om een bruisend gevoel te krijgen, dat ontstaat bij u bijna vanzelf!

Ik kom dankzij mijn werk regelmatig op bezoek bij u: zo heb ik aan het stuur mogen staan op een schip bij Damen Shipyards tijdens de 100-dagenperiode van het Kabinet, heb ik de Superior Achiever bij IHC Merwede te water mogen laten en heb ik een nieuwe hal bij maritieme toeleverancier Wärtsilä geopend. Ik heb de Marketing Award uitgereikt aan Ulstein- Sea of Solutions, en de Week van de Scheepsbouw geopend.


Ik zie dus dagelijks hoeveel belang deze sector heeft voor de Nederlandse economie. Voor onze groei, voor onze innovatiekracht, voor ons vermogen te concurreren op wereldniveau. U luistert naar de markt, en bent concurrenten een paar stappen voor.

Ik wil dat dit zo blíjft. Dat we pioniers blijven op het gebied van innovatie. En dat kan, want we zijn al enorm vooruitstrevend. Neem nou onze Nederlandse baggeraars: zij staan wereldwijd aan de top. Of onze offshore-industrie. Of de vele luxejachten die in ons land worden gebouwd.

Beste mensen,
We zijn succesvol, maar we krijgen het niet cadeau. Juist nu het economisch in de wereld minder gaat, is het belangrijk om te blijven kijken naar kansen. Kansen om te innoveren, kansen om te concurreren met andere landen. Om de hogere kosten het hoofd te bieden. Om te voldoen aan de verschuivende vraag in de markt. Om juist de niches op te blijven zoeken waarin we excelleren.

We moeten keuzes maken.

En ons vooral niet laten afschrikken door andere markten die zich op onze territoriale wateren begeven… Want wat anderen doen kunnen wij beter. Ik heb grote vertrouwen in onze maritieme sector!

Ik help u waar ik kan. Ik heb bijvoorbeeld onlangs op de SMM-beurs in Hamburg het Innovatie Prestatiecontract voor de maritieme sector getekend, het IPC. Een goede manier om innoveren te stimuleren vanuit uw eigen sector. Want u weet zelf het best hoe u beter, schoner, veiliger en zuiniger kunt worden. Ik heb voor het hele Maritieme Innovatieprogramma tot en met 2012 40 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Maar natuurlijk gaat het niet alleen om geld; het draait ook om kennis. Ik wil samen met u en instituten zoals Marin, TU Delft en TNO een sterke kennisinfrastructuur opbouwen. Kennis is van levensbelang voor deze sector en onze concurrentiepositie. We moeten onze kennis, onze goede mensen, hier zien te houden, in Nederland. En niet alleen kennis hoúden, maar ook zien te krijgen.
Beter gezegd: halen. Daarom werk ik er samen met mijn collega Frank Heemskerk aan om kenniswerkers makkelijker naar Nederland te kunnen halen.

Dames en heren,
Uiteindelijk zorgt ú ervoor dat dit zo'n succesvolle, creatieve, vernieuwende topsector is. Dat verdient een feestje, of beter gezegd: een groot gala! En daar horen cadeaus bij. Het moment is aangebroken om de winnaars van de Maritieme Awards 2008 bekend te maken.

Heel spannend, want wie gaat er met één van die awards naar huis vanavond? Roelof?
--------------------------

Winnaar KNVTS Schip van het Jaarprijs: de Seven Oceans
Winnaar VNSI Timmerprijs: Wendy de Bruijn met haar ontwerptool voor de nieuwe generatie onderzeeboten
Winnaar HME Maritime Innovation Award: machine- & lierenfabriek C. Kraaijeveld BV met de 'Safewinch'
Winnaar KVNR Shipping Award: de Anthony Veder Group NV & Spliethoff's Trainingsschepenproject
Winnaar HISWA Excellence Award: Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners Naval Architects