Brief over Brits voorbeeld overdrachtsbelasting

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: FM 2008-2652M

Onderwerp: Brits voorbeeld verlaging overdrachtsbelasting

Geachte voorzitter,

Tijdens het debat met uw Kamer over deelneming Fortis en ABN AMRO op 8 oktober jl. vroeg het lid Verdonk waarom Nederland niet het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk volgt om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen.

Ik gaf reeds tijdens het debat aan dat de Nederlandse en Britse situaties niet vergelijkbaar zijn en dat er in Nederland geen noodzaak is voor dit soort maatregelen.

De Britse regering heeft de grenswaarde waarbij overdrachtsbelasting afgerekend moet worden verhoogd naar 175.000 pond. De Nederlandse regering neemt deze maatregel niet, aangezien er in Nederland al goede faciliteiten zijn die woningzoekenden in het onderste en lage middensegment van de woningmarkt ondersteunen. Zo kunnen woningzoekenden voor een huis met een totale financieringssom van niet meer dan € 265.000 gebruik maken van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Verder zijn koopsubsidies, startersleningen en diverse koopvarianten bij woningcorporaties beschikbaar om woningzoekenden met lagere inkomens te ondersteunen. Het nemen van een maatregel als in het VK lijkt om deze redenen niet nodig.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Wouter Bos

De Minister van Financiën


[1] De regels voor koopsubsidie zijn vastgelegd in de Wet bevordering eigenwoningbezit (BEW).