Douane onderschept in 2008 al 100 miljoen sigaretten

De Nederlandse Douane en de FIOD-ECD hebben in het eerste half jaar van 2008 al 100 miljoen illegale sigaretten onderschept. In heel 2007 waren dat er 85 miljoen. De meeste sigaretten, 51 miljoen, zijn in de Rotterdamse haven onderschept. Daarbij valt op dat de inbeslaggenomen partijen groot van omvang zijn.

De meeste gesmokkelde sigaretten komen uit China, Midden-Oosten en Oost-Europa. Uit China zijn 36 miljoen (37%) sigaretten onderschept. Niet in alle gevallen is met zekerheid te zeggen wat de bestemming van de onderschepte sigaretten was. Maar een deel van de onderschepte sigaretten had als bestemming Nederland (25%) en bijna de helft van de inbeslaggenomen sigaretten was bestemd voor de Britse markt. Als alle onderschepte sigaretten op de Nederlandse markt gebracht zouden zijn, zou de Nederlandse schatkist ruim 14,6 miljoen euro misgelopen zijn.

Naast de fiscale fraude is er ook sprake van inbreuk op het merkenrecht. Het overgrote deel van de inbeslaggenomen sigaretten betrof namelijk namaaksigaretten. Dit eerste halfjaar blijkt het bij de grotere inbeslagnames van sigaretten, bestemd voor de Nederlandse markt, in alle gevallen om namaakproducten te gaan. Uit onderzoek naar deze sigaretten blijkt dat de teer -en koolmonoxide waarden in deze sigaretten hoger zijn dan op de verpakking is aangegeven. Ook het lood en cadmium gehalte ligt gemiddeld 5 tot 6 keer hoger dan bij het originele product. De stoffen teer, koolmonoxide, lood en cadmium zijn, zeer schadelijk voor de gezondheid.