Gezamenlijke investering van ruim 56,5 miljoen voor excellentie in het hoger onderwijs

Minister Plasterk reikt vandaag in het kader van het Sirius Programma een subsidie van in totaal bijna 21 miljoen euro uit aan de Hanzehogeschool Groningen, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en het samenwerkingsverband Vrije Universiteit/Universiteit van Amsterdam. Met een eigen bijdrage van deze instellingen wordt er de komende vier jaar in totaal ruim 56,5 miljoen euro geïnvesteerd in uitdagende trajecten voor excellente studenten in de bachelorfase. In 2009 zal er nog eens ruim 17,5 miljoen euro aan subsidie voor dit thema worden verdeeld. Er zijn nog 21 aanvragers die kans maken op deze subsidie, 11 aanvragers zijn definitief afgewezen.

Het ministerie van OCW heeft 40 miljoen euro ter beschikking gesteld uit de aardgasbaten voor stimulering van excellente bachelorstudenten in de jaren 2008-2012. Voor het eerst wordt er in Nederland een dergelijke hoeveelheid geld geïnvesteerd in excellentiebevordering. Meer halen uit de beste studenten die boven het maaiveld durven uitsteken, dat staat centraal in dit Programma. Voortbouwend op experimenten op kleine schaal zoals 'Ruim Baan voor Talent' werken universiteiten en hogescholen nu aan uitgebreidere trajecten voor hun topstudenten.

In hun aanvraag voor het Sirius Programma moesten instellingen aantonen dat zij minimaal de top 5% van de studenten bereiken met hun specifieke trajecten en minimaal de helft van de voorgestelde activiteiten zelf financieren. Aanvragers dienden hun visie in hoofdlijnen uiteen te zetten en hadden daarbij de vrijheid om hun eigen definitie van excellente studenten te hanteren, om hun eigen prestaties te formuleren en hun eigen budgetten vast te stellen. In totaal zijn er 37 aanvragen ingediend door 40 instellingen, 11 wo-aanvragen en 26 hbo-aanvragen.

Een expertcommissie onder leiding van Frans van Vught en Taede Sminia heeft de aanvragen beoordeeld en een volgorde opgesteld. Zij heeft geconstateerd dat er door universiteiten en hogescholen momenteel met veel enthousiasme gewerkt wordt aan het (verder) ontwikkelen van excellentie(bevorderende) programma's. Aandacht voor 'de bovenkant', 'meer halen uit de betere studenten', 'studenten uitdagen het maximale uit zichzelf te halen'; het onderwerp is gelukkig niet langer taboe. De aanvragen die zijn ingediend in het kader van het Sirius Programma bevestigen dit. In korte tijd zijn grote stappen gezet. De kleinere pilots waarmee in het verleden geëxperimenteerd is, zijn omgebouwd naar instellingsbrede excellentieprogramma's. Tegelijkertijd constateert de commissie dat er nog veel te ontwikkelen is. De minister heeft de adviezen van de experts integraal overgenomen.

Het Sirius Programma is een programma dat wordt uitgevoerd door het Platform Bèta Techniek. Meer informatie vindt u op de website.