Rijksbouwmeester slaat eerste Architectuur Vijfje

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft op woensdag 29 oktober een speciale zilveren 5 euromunt ter gelegenheid van ‘Nederland en Architectuur’ geslagen bij de Koninkijke Munt in Utrecht. Staatssecretaris De Jager was hierbij aanwezig als gastheer.

Berlage, Rietveld, Dudok en Koolhaas. Het zijn enkele namen in een lange rij van gerenommeerde architecten. Zij bouwen en bouwden aan de internationale reputatie van de Nederlandse architectuur. Zowel in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur als in het heden ervan, beleeft ons land een reeks architectonische hoogtepunten. Veelal in steen en staal, maar ook middels tal van publicaties dragen architecten hun ideeën uit.

Het Architectuur Vijfje is ontworden door kunstenaar Stani Michiels. De voorzijde van zijn ontwerp gaat in op de geschiedenis van de Nederlandse architectuur. Het portret van Koningin Beatrix is op karakteristieke wijze opgebouwd uit namen van belangrijke architecten uit de Nederlandse geschiedenis. De kunstenaar gebruikte het internet als seismograaf om de populariteit en de rangorde van de namen te bepalen. De keerzijde van de herdenkingsmunt belicht het opmerkelijke fenomeen dat vele Nederlandse architecten ook het publiceren van architectuurboeken tot hun vakgebied maken. Vanuit de rand van de munt rijzen dan ook actuele architectuurboeken als gebouwen op. Door de weldoordachte plaatsing verbeelden ze de omtrek van Nederland. Vogelsilhouetten suggereren daarbij de hoofdstad van elke provincie.

Het Architectuur Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland en is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op het Postkantoor. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit proof waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren € 5,- munt en een gouden € 10,- munt. Meer informatie over het Architectuur Vijfje is te vinden op de website www.herdenkingsmunt.nl